Напад на журналіста під ОП. Суд обрав запобіжні заходи підозрюваним

Напад на журналіста під ОП. Суд обрав запобіжні заходи підозрюваним

Оновлено
Напад на журналіста під ОП. Суд обрав запобіжні заходи підозрюваним
. Фото: Анна-Вікторія Хорошун/Суспільне

18 серпня у Печерському суді Києва обрали запобіжні заходи двом ймовірним правопорушникам у справі побиття фоторепортера видання "Букви" Олександра Кужельного. Микиті Губському суд обрав запобіжний у вигляді тримання під вартою на 60 днів, а Антону Голощапову — домашній арешт і носіння електронного браслета.

Як повідомляє кореспондентка Суспільного, першому із підозрюваних — Микиті Губському суд вирішив задовольнити клопотання прокурора про запобіжний захід строком на два місяці.

У відповідь на це сторона захисту подаватиме апеляцію, позаяк, за словами адвоката, "суд не мав права виносити рішення щодо тримання під вартою".

Другому підозрюваному — Антону Голощапову суд вирішив запобіжний захід у вигляді домашнього арешту і заборону залишати адресу місце проживання до 15 жовтня, а також носити електронний браслет.

Позиція обвинувачення щодо Губського

За словами прокурорки Софії Волкової, сторона обвинувачення просила для підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Також вона рекомендувала не обирати запобіжний захід з можливістю внесення застави.

Вона переконана, що такий захід є обґрунтованим, позаяк існують ризики переховування від органів досудового розслідування та суду. На її думку, сторона захисту може незаконно впливати на свідків і потерпілого шляхом погроз.

Прокурорка переконана, що підсилює дане твердження той факт, що підозрюваний Губський "зник після того, як побив журналіста і не надав йому першу медичну допомогу".

Читайте також: За побиття журналіста судитимуть двох черкасців

Що говорить захист

Адвокат підозрюваного Едуард Вербінець запевнив, що клопотання про тримання під вартою на 60 днів є "перевищенням влади, службових повноважень з боку органів прокуратури та досудового слідства".

Він зауважив, що звернувся до Державного бюро розслідувань із заявою про порушення кримінальних проваджень щодо слідчого та прокурора, які оголосили про підозру та вручили клопотання про обрання запобіжного заходу.

Напад на журналіста під ОП. Суд обирає запобіжні заходи підозрюваним
Фото: Анна-Вікторія Хорошун/Суспільне

Захисник вважає, що прокурор просить про найсуворіший запобіжний захід: "Мій підзахисний безумовно винний. Однак попри це, враховуючи що підзахисний працює і забезпечує себе коштами, я вважаю, що домашній цілодобовий і нічний (арешт — ред.) небажано застосовувати, щоб не позбавити його здатності себе матеріально забезпечувати".

За його словами, у цій справі не можна застосувати домашній арешт чи тримання під вартою, оскільки "підозрюваний визнав свою вину". Він також просить про запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Вербінець зазначив, що "він молодий, тестостерон зробив своє". Підозрюваний Микита Губський стверджує, що не має стосунку до "Нацкорпусу". Додав, що є фанатом футбольного клубу "Карпати": "Вибачився, тому що зрозумів, що вчинив злочин, за який я готовий відповісти".

Запобіжний захід другому підозрюваному

Обрання запобіжного заходу другому ймовірному нападнику — Антону Голощапову (2004 року народження) проходило у закритому режимі. Таке рішення ухвалив суд, розглянувши клопотання захисту. Однак на засіданні запевнили, що пресу на оголошення рішення допустять.

Разом з підозрюваним на засіданні присутній законний представник служби у справах дітей. Голощапов є уродженцем Львова й у Києві він подавав документи до вишу.

Напад на журналіста під ОП. Суд обрав запобіжний захід одному із підозрюваних
Фото: Анна-Вікторія Хорошун/Суспільне

Що відомо

  • 14 серпня після акції протесту, яку влаштували представники націоналістичних сил під будівлею Офісу президента, побили журналіста видання "Букви". За цим фактом поліція порушила кримінальну справу, а нападники публічно вибачилися.
  • 15 серпня поліція Києва повідомила про підозру двом особам, які 14 серпня біля будівлі Офісу президента напали на кореспондента інтернет-видання "Букви". Їм загрожує до п’яти років ув’язнення.
  • 17 серпня під МВС журналісти провели акцію протесту через насильство проти працівників ЗМІ

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок