«Подумала, що у мене впала стеля в коридорі». Що розповіли очевидці вибуху у будинку в центрі Дніпра

«Подумала, що у мене впала стеля в коридорі». Що розповіли очевидці вибуху у будинку в центрі Дніпра

«Подумала, що у мене впала стеля в коридорі». Що розповіли очевидці вибуху у будинку в центрі Дніпра
. Суспільне Дніпро

У Дніпрі внаслідок пожежі у будинку на вулиці Шмідта,37 загинуло двоє людей. 15 серпня о 8 ранку загорілася однокімнатна квартира на першому поверсі. За інформацією поліції, загиблі були літніми чоловіком та жінкою. Що відомо про інцидент — у репортажі Суспільного.

Що сталося та що відомо про загиблих

Катерина Єрофеєва живе навпроти під’їзду, в якому стався вибух. Каже: її родина була вдома та одразу його почула.

“Я подумала, що у мене впала стеля в коридорі. Чоловік кричить, що це вибух. Ми відкрили двері побачили, що пожежа, вогонь іде. Розбилося скло, вилетіло з другого поверху. Чоловік схопив шланг, спробував загасити, поки приїдуть пожежники. Але злякався, що буде другий вибух. Ми закрили двері та з собакою вибігали через вікно”, - розповіла жінка.

У під’їзді добре видно наслідки вибуху, зокрема, почорнілу від полум’я стелю. Сусіди кажуть: сила вибуху була такою, що броньовані двері злетіли з петель та заблокували вхід до сусідньої квартири. Втім, мешканець цієї квартири Ростислав Якубов, почувши вибух, усе-таки зміг визирнути у під’їзд.

“Коли підійшов до дверей, відкрив, звідти виривалося полум'я. Спершу хотів зателефонувати пожежникам, але не встиг, вони вже приїхали. Перед цим я вже думав збирати документи та вилазити з вікна. На щастя, у нас немає решіток на вікнах. Полум'я охопило увесь під'їзд, вийти туди не вийшло б”, - говорить Ростислав Якубов.

Сусіди розповідають: власники квартири, які загинули, завжди поводили себе тихо та нікому не заважали.

“Буквально кілька днів тому заходив до них, їх перед цим пограбували. Взагалі тихі були, це родина людей з інвалідністю. Тихі, мирні, спокійні люди. Сварок не було, конфліктів не було. Випивати вони не випивали, принаймні п’яних дебошів не влаштовували. Що сталося, незрозуміло”, - каже Ростислав Якубов.

За словами місцевого мешканця Андрія Піменова, кілька днів тому подружжя викликало газову службу. Представники газової служби приїхали швидко. Чоловік впевнений, що вони усе полагодили, хоча достеменно не знає, у чому полягала несправність.

Спочатку пожежа, а потім вибух

Представник рятувальників в області Олександр Шевченко каже, спершу в квартирі сталася пожежа. Вона ж, на його думку, і спричинила вибух.

“Можливо, був якийсь хлопок, тому що вхідні двері цієї квартири були винесені і на кухні цієї квартири була пожежа, яка виникла деякий час назад. Тобто тіла були пошкоджені вогнем, мається на увазі, що пожежа на цьому місці відбулася задовго до того, як прояви були помічені сусідами”, - говорить Олександр Шевченко.

Причини вибуху наразі встановлює слідство. Як повідомила речниця Нацполіції у Дніпропетровській області Ганна Старчевська, на даний час триває судово-медична експертиза, за вказаним фактом відкрито два кримінальні провадження за статтею "Умисне вбивство" з додатковою кваліфікацією “нещасний випадок”, а також за фактом службової недбалості.

Будинок обслуговує приватна фірма “Павєл”. Бухгалтерка фірми Олена Гордієнко каже: вони жодних договорів із газовою службою не укладали.

“Компанія, яка обслуговує, робить наступне: наприклад, водоканал, тепломережі, світло, двірник. Газ у договір не входить. Газова служба тепер змушує із ними укласти договір. Мені цікаво, чому вони раніше не казали, що треба з ними договір укладати. Я вперше з цим зіштовхуюся, навіть не знала”, - розповідає бухгалтерка.

Жінка додає: будинок перебуває на балансі комунального підприємства “Жилсервіс-5”. Натомість представник департаменту житлового господарства міськради Дніпра Єгор Худяков це не підтверджує.

“3 квітня 2018 року мешканці зібралися та обрали керуючу приватну компанію під назвою ТОВ “Павєл”. Треба звертатися туди, так як вони є балансоутримувачами, вони беруть гроші за управління цим будинком. Вони повністю займаються цим будинком”, - говорить посадовець

Газова компанія поки коментарів не надає, адже експерти ще не зробили висновки. Суспільне надіслало інформаційний запит, чекаємо на відповідь.

Автори - Юля Трофімова, Іван Дузь.

Читайте також

- У центрі Дніпра стався вибух: загинули двоє людей

- В окупованому Донецьку у житловому будинку пролунав вибух

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок