Жителі села Таврійське на Херсонщині на півтори години перекривали трасу Херсон - Миколаїв

Жителі села Таврійське на Херсонщині на півтори години перекривали трасу Херсон - Миколаїв

Доповнено
Жителі села Таврійське на Херсонщині на півтори години перекривали трасу Херсон - Миколаїв
. Суспільне Херсон

30 людей о 8-й ранку на півтори години перекрили трасу Херсон - Миколаїв. Жителі села Таврійське вийшли на акцію протесту проти закриття середньої та старшої школи.

Учасники акції ходили по пішохідному переходу біля зупинки Киселівка. Кожні 15 хвилин вони робили перерву, щоб дати транспорту проїхати по трасі. Катерина Воронко - організаторка акції, говорить, не зможе возити свою дитину до Правденської школи.

"Ми за те, щоб заклади освіти та дошкільний заклад існували на своїй території. Моя дитина має право на навчання. Я мати-інвалід, я не можу свою дитину по Правденській дорозі відправляти. Ви бачили, які там шалені ями. 12 км автобус рухається в бік села Правдине, 12 км назад. Все життя моя дитина присвячуватиме дорозі", - каже Катерина Воронко.

Жителі села Таврійське на Херсонщині на півтори години перекривали трасу Херсон - Миколаїв
Суспільне Херсон

Наталія Дишлевська працює вчителькою фізичної культури у Таврійській школі. Жінка не згодна із рішенням депутатів Білозерської селищної ради.

"Я особисто приїхала сюди не для того, щоб свою роботу зберегти. Для того, щоб зберегти своє село. Ми тут народилися, у мене тут проживає мама. Моя дитина навчалася в цій школі. І те що говорять, що у нас низька освіта, якість освіти, це все неправда. Моя дитина закінчила бакалавра в педінституті, закінчила магістратуру, навчалася на бюджеті, отримувала підвищену стипендію", - розповідає Наталія.

Жителі села Таврійське на Херсонщині перекрили трасу Херсон - Миколаїв
Суспільне Херсон

На акції до жителів села Таврійське приєдналися люди з Благодатного, через те, що депутати Чорнобаївської сільради вирішили понизити ступінь школи в їх селі.

"Повністю вона не закривається. 1-4 класи залишаться, а з 5 по 11 будуть возити в Посад-Покровське. Проти, тому що я ж не можу розірватися. У мене немає можливості перевезти дітей своїх до школи", - каже учасниця акції Ірина Панченко.

"Доведеться зараз дітей з 5-го класу возити в інші села. Нам говорили, що буде шкільний автобус. Якщо говорити про дітей зі старших класів – це підлітки, вони більш самостійні, а от молодші діти, вони будуть в чужому селі, там чекатимуть старшокласників, щоб всіх разом відвезли. Батьки питають : хто відповідатиме за їхніх дітей? Подали зараз до суду, чекаємо коли буде засідання", - розповідає депутат Чорнобаївської сільради.

До мітингувальників приїхав заступник голови Херсонської районної ради Станіслав Трошин, який сказав, що разом із колегами передали звернення до обласної ради, щоб Таврійська школа отримала фінансову допомогу.

"Сесія облради відбудеться 19 серпня. Їх позиція буде відома, коли депутати висловлять спільну позицію", - каже Станіслав Трошин.

Жителі села Таврійське на Херсонщині перекрили трасу Херсон - Миколаїв
Суспільне Херсон

Виконувачка обов`язків голови Білозерської селищної ради Олена Козачек розповіла, що у Таврійській школі було 5 класів, в них навчалося 39 учнів.

"Не було першого класу, не було 9-го класу. В деяких класах взагалі навчалося по 2-3 дитини. Тобто якість освіти, це не тільки, яким чином викладаються деякі предмети. Хоча один вчитель там викладає декілька предметів. У Правденській школі є пожежна сигналізація, є актова зала, спортивна зала, в Таврійській цього немає. Ми все ж таки виходили саме з мотивів забезпечення дітей якіснішим навчанням", - пояснює Олена Козачек.

Учасники протесту говорять, що подали документи до суду та оскаржуватимуть рішення Білозерської селищної ради та обіцяють перекривати трасу Херсон - Миколаїв кожні 5 днів.

На початок