Помер художник Олександр Ройтбурд. Мінкульт пообіцяв втілити його мрію в життя

Помер художник Олександр Ройтбурд. Мінкульт пообіцяв втілити його мрію в життя

Оновлено
Помер художник Олександр Ройтбурд. Мінкульт пообіцяв втілити його мрію в життя
. In Art / Facebook

На 60-му році життя помер відомий український художник, директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд.

Про це у Facebook повідомив співробітник музею Кирило Ліпатов, але наразі ця публікація недоступна.

Причину смерті художника Ліпатов не вказав, проте відомо, що в останні роки життя у Ройтбурда були проблеми зі здоров'ям.

Інформацію про смерть Ройтбурда згодом підтвердив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"Важко повірити. Не стало Олександра Ройтбурда. З життя пішов геній та надзвичайна людина. Він закохав у мистецтво сотні тисяч людей", – написав міністр у Facebook.

За його словами, художник останнім часом важко хворів, "але не втрачав силу духу, почуття гумору та мав великі плани". Зокрема, Ройтбурд мріяв про розбудову та реставрацію Одеського художнього музею, а також створення музею сучасного мистецтва.

"Нещодавно надав документи в міністерство щодо реставраційних робіт. А ще – горів ідеєю створення музею сучасного мистецтва в Одесі. Втілити його мрію у життя тепер мусимо ми всі. У його пам’ять", – додав Ткаченко.

Що відомо про Ройтбурда

Наприкінці 2017 року Ройтбурд виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. 19 б ерезня 2018 року, попри спротив депутатів, Одеська облдержадміністрація уклала із ним контракт на 5 років. Але 4 вересня 2019 року депутати вирішили звільнити художника з посади директора музею, а 7 вересня містяни

Наприкінці 2017 року Ройтбурд виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. 19 березня 2018 року попри спротив депутатів Одеська облдержадміністрація уклала із ним контракт на 5 років. Але 4 вересня 2019 року депутати вирішили звільнити художника з посади директора музею, а 7 вересня містяни влаштували акцію під мерією з вимогою поновити Ройтбурда на посаді.

Читайте також: Учасник Майдану та переможець "музейної війни". Ким був художник Олександр Ройтбурд

10 лютого 2020 року Приморський суд Одеської області скасував рішення облради щодо припинення дії контракту з Ройтбурдом, а 1 червня Одеський апеляційний суд скасував це рішення. На початку червня 2021 року крапку в суперечці між художником та депутатами місцевої облради, до відання якої належить музей, поставив Верховний суд — він визнав Ройтбурда законним директором закладу. Також суд ухвалив стягнути з Одеської облради на користь художника сплачений ним судовий збір у розмірі 1681 гривні.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок