Нові "швидкі" передали в райони Рівненщини. Чим вони оснащені та скільки коштують

Нові "швидкі" передали в райони Рівненщини. Чим вони оснащені та скільки коштують

Нові "швидкі" передали в райони Рівненщини. Чим вони оснащені та скільки коштують
. Суспільне Рівне

18 нових автомобілів швидкої допомоги та реанімобілів з обладнанням передали у четвер, 5 серпня, у різні райони Рівненщини. Авто придбали за гроші з державного бюджету. Вартість кожного в середньому 1,7 млн грн. На майдані Просвіти у Рівному автомобілі урочисто передали представникам підстанцій.

Фельдшер Микола Бондарчук на виклики виїжджатиме автівкою класу В. Каже, до цього їхній пункт постійного базування у Козині свого спецавто взагалі не мав і позичали у колег з Радивилова. Суспільному розповідає про нову апаратуру, якою невдовзі рятуватиме хворих.

Рівненським медикам передали нові швидкі
Суспільне Рівне

"Новіший дефібрилятор, на який ми можемо зразу записати кардіограму, побачити, чи є зупинка серця і чи потрібно окремо робити дефібриляцію. Кардіограф – окремо. Є підігрів розчинів, якщо холодно в машині", – розповідає фельдшер.

У машини класу C інше наповнення. Від решти машин класу В він відрізняється тим, що в ньому є апарат штучного дихання – ШВЛ, – розповідає старша фельдшерка Сарненської станції Лариса Яремчунь.

Рівненським медикам передали нові швидкі
Суспільне Рівне

"Апарат штучної вентиляції легень – це коли людина знаходиться без свідомості, не можуть легені дихати і за неї дихає апарат", – пояснює фельдшерка.

Це перша машина такого класу, що працюватиме на Сарненській станції швидкої. У реанімобілі також є м'які вібруючі ноші.

Рівненським медикам передали нові швидкі
Суспільне Рівне

"Хворим буде комфортно на цих ношах, тому що вони м'які, завдяки подушці вони будуть амортизувати і їм буде легше, дороги то у нас не усі хороші", – додає Лариса Яремчунь.

Усі швидкі укомплектували на базі Citroen Jumper та Volkswagen Crafter. Машини повнопривідні, тому їм має бути легше долати бездоріжжя.

Усього у райони поїхало 18 автомобілів швидкої і реанімобілів. Їх закупило Міністерство охорони здоров'я, вартість авто з устаткуванням в середньому – 1, 7 мільйона гривень.

"Більшість автомобілів, які були на балансі екстреної служби області, були з вичерпним ресурсом, автомобілі понад 15-20 років служили. Були роздані автомобілі в усі базові станції, назвемо це максимально виважено, там, де потрібно було", – розповів голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

До кінця 2021-го року планують ще закупити санітарні автомобілі. Загалом, за словами речниці обласного центру екстреної медичної допомоги Іннеси Пославської, для належної роботи їхня служба потребує ще пів сотні "швидких".

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок