Жителі Вигодської громади виступили проти будівництва міні-ГЕС

Жителі Вигодської громади виступили проти будівництва міні-ГЕС

Жителі Вигодської громади виступили проти будівництва міні-ГЕС
. Суспільне Карпати

Вигодська селищна рада 3 серпня скасувала своє рішення про дозвіл на виготовлення проєктної документації щодо будівництва мінігідроелектростанції на річці Свіча. Проте місцеві жителі побоюються, що інвестор може оскаржити рішення у суді і все ж розпочати будівництво.

Річка Свіча
Річка Свіча. Суспільне Карпати

Кореспондент Суспільного з’ясовував, що ж відбувається довкола спорудження міні-ГЕС на гірській річці.

Згідно з проєктом компанія "Екоенергетика" планувала збудувати міні-ГЕС на греблі річки Свіча між Вигодою та селом Старий Мізунь. Неподалік цього місця розташоване угіддя Ольги Василюк. Жінка каже, що під час повеней вода руйнує берег та забирає землю разом із городиною. Жінка побоюється, що через міні-ГЕС вода може повністю затопити її приватну територію.

"Вони планують сюди озера робити. Ви собі уявіть, приходить повінь – йде лавина – це раптом кілька секунд. Чому я проти? Ріка є, я — за ріку. Ріка чиста, діти приїжджають, купаються. Я дуже хочу, аби ріка була. ГЕС – ні, тому що нас усіх потопить", — розповідає жителька Вигодської громади Ольга Василюк.

Жителі Вигодської громади виступили проти будівництва міні-ГЕС
Жителька Вигодської громади Ольга Василюк. Суспільне Карпати

На сесію Вигодської селищної ради, де сьогодні розглядали питання щодо спорудження міні-ГЕС, прийшли приблизно 30 жителів громади. Серед аргументів проти будівництва вони називають потенційну шкоду довкіллю та туризму, а також — проблеми з водопостачанням.

Жителі Вигодської громади виступили проти будівництва міні-ГЕС
Жителі Вигодської громади. Суспільне Карпати

"Найближче ми тут живемо, під тією дамбою. Ріка відразу "йде". От недавно була вода – все пішло. А що, як буде басейн, чи що вони там хочуть робити, то взагалі все розлиється, розумієте? Я увесь вік росла коло тієї ріки, мені просто серце болить. Діти, онуки — вони ж тішаться тим", — каже жителька Вигодської громади Оксана Лапій.

Жителі зібрали понад пів тисячі підписів проти спорудження ГЕС. Вони незадоволені також тим, що селищна рада не повідомила людей про будівництво та не провела громадські слухання, каже жителька громади Наталія Безділь.

"Найперше – нас ніхто не довів до відома, ми — в невідомості. Нам говорять, що все буде гарно. Що буде? Як буде? Як це буде гарно? Ми цього не знаємо, не бачили проєкту", — розповідає Наталія Безділь.

Жителі Вигодської громади виступили проти будівництва міні-ГЕС
Жителька Вигодської громади Наталія Безділь. Суспільне Карпати

Врешті за скасування дозволу на будівництво міні-ГЕС проголосували 18 депутатів Вигодської селищної ради. Проте жителі, які прийшли на сесію, побоюються, що інвестор може оскаржити рішення у суді. Про це каже і голова громади Микола Мацалак. За його словами, питання про будівництво ГЕС залишається відкритим.

"Я думаю, що у подальшому треба з громадою говорити. Щоб люди вивчили, фахівці конкретні, які могли би конкретно розказати. Якщо переконають людей і доведуть, що дійсно вона є не така шкідлива, і не буде шкідлива, то думка людей може і змінитися", — каже Микола Мацалак.

Річка Свіча розташована в межах ландшафтного заказника. Проти спорудження міні-ГЕС виступили фахівці "Дунайсько-Карпатської програми" міжнародного фонду "Відродження". Спеціаліст програми з питань збереження річок Анатолій Павелко каже, що спорудження ГЕС шкодить тваринному світу, адже риба не зможе мігрувати. Також, за його словами, це негативно вплине на туризм – купатися неподалік ГЕС і сплавлятися річкою стане неможливо.

"Насправді в усьому світі на таких річках, які є заповідними об’єктами, тобто розташовані у межах заповідних територій, не те, що там не будуються ГЕС – їх "роздамбовують". Їх намагаються привести у максимально природний стан", — каже юрист з питань екології та охорони навколишнього природного середовища "Дунайсько-Карпатської програми" Анатолій Павелко.

Будувати міні-ГЕС на річці Свіча планувало ТОВ "Екоенергетика". Кореспондент Суспільного телефонував на номер цього товариства, який вказаний на ресурсі Youcontrol, проте там на дзвінки не відповіли.

Що відомо

Вигодська селищна рада скасувала своє рішення від 22 квітня цього року про дозвіл на виготовлення проєктної документації щодо будівництва міні-ГЕС на річці Свіча. За це 3 серпня проголосували 18 депутатів на позачерговій сесії селищної ради.

Жителі Вигодської територіальної громади зібрали підписи проти будівництва міні-ГЕС на річці Свіча.

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок