До ЧАЕС пустили перший тестовий поїзд. Залізницею возитимуть відпрацьоване ядерне паливо

До ЧАЕС пустили перший тестовий поїзд. Залізницею возитимуть відпрацьоване ядерне паливо

Доповнено
До ЧАЕС пустили перший тестовий поїзд. Залізницею возитимуть відпрацьоване ядерне паливо
. Енергоатом

"Укрзалізниця" завершила підготовку залізничних колій між станціями "Вільча" та "Янів" до Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) і пустила перший тестовий поїзд. Шляхом планують перевозити до сховища відпрацьоване ядерне паливо українських електростанцій.

Про це 29 липня повідомила пресслужба компанії.

"Залізничні колії у зоні відчуження ЧАЕС готові до перевезення відпрацьованого ядерного палива. Реконструйованою залізничниками в рекордні строки ділянкою проїхав перший тестовий поїзд", — йдеться у повідомленні.

Як зазначив в.о. голови правління АТ "Укрзалізниця" Іван Юрик під час візиту в зону відчуження, реконструкція ділянки між станціями "Вільча" та "Янів", що з’єднує зону відчуження ЧАЕС з основною залізничною мережею було виконано "в рекордні строки".

"Сьогодні ми перевірили готовність колій до перевезень та пропустили ділянкою перший тестовий поїзд. Усі випробовування пройшли успішно і колії в зону відчуження ЧАЕС повністю готові до експлуатації. Чекаємо на перший поїзд з відпрацьованим ядерним паливом", — зазначив посадовець.

Читайте також: "Мінування" ЧАЕС: правоохоронці не знайшли вибухівку

В УЗ зазначили, що реконструйованою ділянкою перевозитимуть до централізованого сховища в зоні відчуження ЧАЕС відпрацьоване ядерне паливо з трьох атомних електростанцій: Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської.

Компанія зазначає, що раніше під час робіт замінили та реконструювали 24,56 км колій, ще середнім ремонтом оновлено 4,3 км колій.

"Загалом у роботах було задіяно 95 залізничників філії "Центр з будівництва та ремонту колії" АТ "Укрзалізниця" та необхідна колійна техніка. Усі роботи на ділянці виконувалися відповідно до правил радіаційної безпеки при проведенні робіт у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення", — зауважили в "Укрзалізниці".

Залізниця до ЧАЕС
Скріншот: Суспільне

Сховище ядерних відходів

Як повідомив т.в.о. президента "Енергоатома" Петро Котін під час поїздки до Чорнобильської зони 29 липня, Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) практично готове до введення в експлуатацію — передає "Укрінформ". НАЕК "Енергоатом" розраховує поетапно вводити його у серпні.

"Підготовчі випробування зараз ідуть і практично сховище зараз готове для того, щоб поетапно вводитися в експлуатацію, коли буде отримана вся необхідна документація", — сказав Котін.

За його словами, зараз випробовується кранове обладнання, випробувані відокремлено всі системи, які поетапно вводяться в експлуатацію: "Фактично, 19-20 серпня ми очікуємо, що все уже буде повністю готове, все буде випробуване, щоб можна було уже везти сюди контейнер".

Посадовець запевнив, що робота ЦСВЯП та перевезення контейнерів з відходами до нього не несе екологічних ризиків. Котін нагадав, що аналогічне сховище уже працює біля Запорізької АЕС.

Що відомо

  • 14 липня АТ "Укрзалізниця" завершила реконструкцію залізничної колії у зону відчуження Чорнобильської атомної електростанції, якою доправлятимуть на зберігання відпрацьоване ядерне паливо з трьох українських атомних електростанцій.
  • 3 лютого Кабмін розпорядженням №91-р передав залізничну колію "Вільча — Янів" (зона відчуження, Іванківський район Київської області) на баланс НАЕК "Енергоатом".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок