У Запоріжжі зірвалися 5 сесій міськради. Медики просять Зеленського втрутитись

У Запоріжжі зірвалися 5 сесій міськради. Медики просять Зеленського втрутитись

У Запоріжжі зірвалися 5 сесій міськради. Медики просять Зеленського втрутитись
. Суспільне Запоріжжя

28 липня керівники комунальних медзакладів Запоріжжя оприлюднили відеозвернення до президента Зеленського, в якому йдеться, що 5 депутатських фракцій із шести зривають сесії міської ради, в результаті чого "працівники лікарень не отримали свою заробітну плату". Як у Запорізькій міській раді виникла політична криза та чи впливає це на виплату заробітної плати медпрацівникам, розбиралося Суспільне.

Передумови політичної кризи

23 квітня на 5-ій сесії Запорізької міськради депутати ініціювали суттєві кадрові зміни. Якщо до ротацій майже всі ключові посади займали представники політсили міського голови Володимира Буряка "Єднання", то нині крісла розподілили між фракціями більш рівномірно.

Секретарем міськради, замість Геннадія Наумова, представника партії міського голови "Єднання", депутати обрали Анатолія Куртєва від "Слуги народу". Його кандидатуру підтримали 53 депутати з 64-ох.

25 червня міський голова Запоріжжя Володимир Буряк підписав розпорядження про звільнення Анатолія Куртєва з посади секретаря міської ради. За словами міського голови, секретар міськради не пройшов перевірку в НАЗК. Зокрема, під час перевірки було виявлено, що він порушив Закон України "Про запобігання корупції" та надав неправдиві відомості в е-декларації. Буряк запевнив, що "ніякої політики в цьому (звільненні прим. ред.) немає, це вимога закону про запобігання корупції".

Неповноважні сесії міської ради

30 червня відбулася перша спроба провести пленарне засідання 7-ої сесії міськради, яку Володимиру Буряку довелося визнати нечинною через відсутність кворуму – у залі зареєструвалося лише 15 депутатів.

У Запоріжжі зірвалися 5 сесій міськради. Медики просять Зеленського втрутитись
Сесія міської ради Запоріжжя 30 червня 2021 року. Суспільне Запоріжжя

Тоді ж група депутатів Запорізької міськради від партії "Слуга народу" подала колективну заяву до обласної прокуратури та Національної поліції щодо скасування розпорядження Запорізького міського голови та поновлення Анатолія Куртєва на посаді секретаря міської ради через суд. Адже вбачали у звільненні ознаки кримінального правопорушення – незаконного звільнення з особистих мотивів.

2 липня Буряк спробував провести сесію вдруге, але спроба знову провалилася, цього разу в залі були присутні лише 14 депутатів від фракції "Єднання" – політичної сили самого Буряка.

У Запоріжжі зірвалися 5 сесій міськради. Медики просять Зеленського втрутитись
Сесія міської ради Запоріжжя 2 липня 2021 року. Суспільне Запоріжжя

Мер зазначив, що позов Анатолія Куртєва Запорізьким окружним адміністративним судом був відхилений. Натомість Куртєв дописом у Фейсбуці повідомив, що суд зупинив дію розпорядження міського голови про звільнення.

5 липня Анатолій Куртєв написав, що повертається до виконання службових обов'язків. Володимир Буряк своєю чергою зазначив, що міськрада не отримувала офіційних підтверджень про поновлення Куртєва, тож юристи муніципалітету звертатимуться за ними до суду.

Того ж дня пленарне засідання 7-ої сесії Запорізької міської ради втретє відтермінували, і перенесли на 20 липня. Разом із цим, Володимир Буряк повідомив, що після планового обстеження йому зробили термінову операцію на серці, у зв'язку з чим він йде на лікарняний.

Натомість ініціативна група з 25 депутатів Запорізької міськради на зборах вирішила провести позачергову сесію 14 липня. Анатолій Куртєв наполягав на тому, що на позачерговій сесії міськради будуть розглянуті "нагальні соціальні, бюджетні питання та питання життєдіяльності міста".

Напередодні 13 липня пресслужба міськради опублікувала позицію юридичного відділу муніципалітету, в якій вважає позачергове скликання сесії незаконним. При цьому, у рішенні щодо проведення позачергової сесії, підписаному 25-ма депутатами, директор департаменту правового забезпечення міської ради Валерій Зломинога побачив "ознаки підробки".

14 липня проведенню позачергового засідання міськради під головуванням Анатолія Куртєва, завадили невідомі, які зайняли сесійну залу, а також крісла міського голови та секретаря міськради.

У Запоріжжі зірвалися 5 сесій міськради. Медики просять Зеленського втрутитись
Сесія міської ради Запоріжжя 14 липня 2021 року. Суспільне Запоріжжя

Згідно з їхніми заявами, вони прийшли до муніципалітету аби завадити "захопленню влади" і "порушенню закону".

Депутат від фракції Європейська солідарність Валерій Прозапас повідомив Суспільному, що оскільки третина депутатів напередодні подала заяву щодо проведення сесії – вона повноважна. За його словами, представники правоохоронних органів взяли сторону міського голови та заблокували роботу сесії, впустивши невідомих осіб до сесійного залу, вони ж дозволили їм сісти на місця депутатів. Валерій Прозапас сказав журналістам, що депутати подали заяви до Нацполіції та СБУ щодо незаконних дій молодих людей і представників Запорізької міської ради.

20 липня депутати від фракцій "ОПЗЖ", "Слуги народу", "Європейської Солідарності", "Партії Шарія" та "Нової політики" знову проігнорували сесію, скликану Володимиром Буряком і йому довелося визнати її неповноважною.

У Запоріжжі зірвалися 5 сесій міськради. Медики просять Зеленського втрутитись
Сесія міської ради Запоріжжя 20 липня 2021 року. Суспільне Запоріжжя

Голова фракції "Слуга Народу" у Запорізький міськраді Регіна Харченко у коментарі Суспільному зазначила, що депутати фракції не беруть участі у сесіях, які скликає Буряк, оскільки, на її думку, міський голова не виконує ухвалу суду, яка призупиняє дію його розпорядження про звільнення Анатолія Куртєва з посади секретаря міськради.

Окрім того, Харченко засудила "захоплення зали засідань міськради чоловіками спортивної зовнішності, за бездіяльності поліції та лояльного відношення співробітників мерії до цієї ситуації".

Свою позицію щодо неучасті депутатів в засіданнях також опублікувала фракція "Європейської Солідарності". На думку "ЄС", у міськраді відбувається "силовий тиск на депутатів, захоплення зали засідань, сприяння співробітниками мерії захопленню будівлі міської ради сторонніми особами". Депутати цієї фракції невдоволені відсутністю секретаря міськради, що, згідно з їхньою заявою, суперечить регламенту проведення сесій.

23 липня сесія, призначена Володимиром Буряком, знову не відбулася через відсутність кворуму. Міський голова доручив Департаменту правового забезпечення міськради надати оцінку відсутності депутатів на пленарних засіданнях.

У Запоріжжі зірвалися 5 сесій міськради. Медики просять Зеленського втрутитись
Мітинг перед початком сесії міської ради Запоріжжя 23 липня. facebook.com/Володимир Буряк

До початку запланованого засідання перед будівлею муніципалітету відбувся мітинг представників профспілок, у якому взяли участь близько 200 людей. Ініціативну групу учасників мітингу пустили до сесійної зали та надали їм слово. Мітингарі закликали депутатів усіх фракцій взяти участь в роботі сесії.

Тоді ж Суспільне Запоріжжя отримало коментар від голови фракції "Партії Шарія" Сергія Нікуліна, який пояснив, що депутати його фракції також не задоволені роботою міського голови та ігноруванням їхніх проєктних ініціатив.

Звернення міського голови до голови ВР та заява "Єднання"

26 липня Запорізький міський голова Володимир Буряк заявив, що звернувся до голови Верховної ради Дмитра Разумкова щодо невиконання обов'язків депутатами міськради. Він посилався на ст. 20 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", який зобов'язує депутатів бути присутніми на пленарних засіданнях. Відмова від виконання депутатських обов’язків, згідно з законом, може бути підставою для дострокового припинення повноважень.

Голова фракції "Слуга Народу "у міськраді Регіна Харченко розповіла Суспільному, що не бачила документу, направленого Разумкову, тож їй не відомо про те, чи він його отримав.

27 липня депутати міськради із фракції "Єднання" оголосили, що підтримають міського голову Володимира Буряка щодо дострокового припинення повноважень депутатів міськради 8-го скликання та перевиборів, якщо депутати інших п'яти фракцій не почнуть працювати.

У Запоріжжі зірвалися 5 сесій міськради. Медики просять Зеленського втрутитись
Пресконференція партії Володимира Буряка "Єднання" 27 липня 2021 року. Суспільне Запоріжжя

Зрив сесій та виплати медикам чи є зв'язок

29 липня понад трьох десятків працівників п'ятої міської клінічної лікарні Запоріжжя, вийшли на мітинг, щоб разом із керівництвом медичного закладу, представниками обласної та міської влади обговорити питання виплати заробітної плати. Приводом для проведення зборів стало оприлюднене 28 липня відеозвернення керівників комунальних медзакладів Запоріжжя до президента Зеленського.

Як повідомила під час мітингу заступниця голови Запорізької ОДА Злата Некрасова, після побаченого, вона зателефонувала головному лікарю 5-ї Міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги, який був одним зі спікерів у цьому відео, щоб дізнатися чи дійсно є заборгованість по зарплаті:

"Я зв'язалась із Дмитром Івченком, головним лікарем п'ятої міської лікарні, та поставила питання: чи здійснювались виплати медичному персоналу? Відповідь отримала позитивну. Тому, наголошую, що ми не дозволимо ніяких політичних маніпуляцій", — коментує Злата Некрасова.

Сам Дмитро Івченко пояснив Суспільному, що ситуація, яка склалася з виплатами, фінансуванням та заробітною платнею складна та стосується всіх лікарень в Україні:

"Адже, дійсно, є різниця між тарифами та поточними потребами у фінансуванні медичних закладів. Попри те, що зарплата була виплачена, проблема залишається. Повного фінансування Національної служби здоров’я України, якого б вистачило на потреби лікарні, у нас немає. Для цього щорічно з міського бюджету виділяються кошти. Через те, що не відбувались останні сесії міської ради, гроші до лікарні не дійшли".

У Запоріжжі зірвалися 5 сесій міськради. Медики просять Зеленського втрутитись
Дмитро Івченко. Суспільне Запоріжжя

Ситуацію щодо виплат заробітної плати медикам області та, зокрема, працівникам 5-ї Міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги Запоріжжя, журналістам Суспільного прокоментувала начальниця управління Східного міжрегіонального Департаменту Національної служби здоров’я України Наталія Шуліка.

"Так, у нас були затримки у липні. Це відбулося через те, що зараз змінився голова НСЗУ — попередній звільнився. Тобто, у нас були проблеми із підписантом звітів, ми це не заперечуємо. На цей час відновлені всі звіти, тобто, оплата вже йде. Зараз вже оплачено, і якщо казати про лікарню екстреної та швидкої допомоги № 5, то 21 липня було оплачено 11 мільйонів гривень за їхнім договором".

Також Наталія Шуліка зазначила, що 27 липня була оплачена кредиторська заборгованість, та висловила сподівання, що у серпні таких затримок у зарплаті та в оплаті за надані медичні послуги не буде.

Читайте також: Конфлікт не унікальний. Експерт про ситуацію у Запорізькій міськраді
На початок