Від посмертного донора: у Черкасах вперше провели пересадку серця

Від посмертного донора: у Черкасах вперше провели пересадку серця

Від посмертного донора: у Черкасах вперше провели пересадку серця
. Колаж Суспільне

У Черкасах вперше трансплантували серце від посмертного донора. За словами завідувача серцево-судинної хірургії обласного кардіоцентру Олега Журби, пацієнт почувається добре.

Донором став померлий черкащанин з важкою черепно-мозковою травмою. Як зазначають медики, пацієнт потрапив в лікарню у такому стані, що не мав жодних шансів на життя.

Забір органів провели 29 липня в Третій міській черкаській лікарні. Згоду на забір серця, двох нирок та печінки надали рідні чоловіка.

У Черкасах вперше провели пересадку серця
Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги

За словами завідувача обласного центру онкоурології Романа Морару-Бурлеску, у Черкасах, це перший отриманий дозвіл від родичів на донорство:

"Зараз почали долучатися лікарні швидкої меддопомоги, тому донора, у якого діагностували смерть мозку, тепер знайти легше. Це була не перша діагностика смерті мозку, але для Черкас – це перший дозвіл родичів на донорство", – розповів завідувач обласного центру онкоурології Роман Морару-Бурлеску.

Пацієнта для пересадки серця знайшли через систему трансплантації, додав завідувач серцево-судинної хірургії обласного кардіоцентру Олег Журба. Операцію провели безоплатно, витрати відшкодовує держава.

У Черкасах вперше провели пересадку серця
Суспільне Черкаси

Реципієнт –59-річний чоловік з Чорнобаївщини мав серцеву недостатність і рік чекав на трансплантацію. Пересадку органу йому зробили в Обласному кардіоцентрі 29 липня.

"Зараз він посміхається, а тиждень тому не вірив, що для нього знайдеться донор. Йому було страшно і він вагався, проте ми з братом наполягали на операції. Це для нас дуже велика радість. Хочемо, щоб швидше приїхав додому, з онуками грався. Він їх дуже любить, а вони його", – розповіла донька чоловіка Інна Шморгун.

Операція з трансплантації тривала шість годин. За словами Олега Журби, найбільш стресовими були секунди, коли затискач відпустили з аорти і серце забилося:

"Коли ми відпустили затискач з аорти, серце спонтанно почало саме скорочуватися. Таке трапляється надзвичайно рідко".

Нині стан пацієнта стабільний, зауважив лікар:

"Пацієнт намагається бути в гарному настрої. У першу ж добу сказав мені: «Я щось хочу їсти». Кажу – немає питань. Усі органи нині працюють нормально", – розповів медик.

У Черкасах вперше провели пересадку серця
Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги

Печінку передали для київського пацієнта, а дві посмертні пересадки нирок теж провели Черкасах. Пацієнтка обласного онкодиспансеру – Ірина Хвіляєва, 13 років хворіла на ниркову недостатність:

"Я протягом дванадцяти з половиною років була на апараті гемодіалізу. На такий шанс і не очікувала, думала, що в Україні це неможливо", – зазначила жінка.

За словами Морару-Бурлеску, троє черкащан, яким трансплантували органи, будуть під наглядом лікарів, поки всі показники не нормалізуються.

Що відомо

  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що за два роки в Україні робитимуть трансплантацію органів у багатьох містах країни.
  • Кабінет міністрів затвердив порядок перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, ввезення таких матеріалів на митну територію та вивезення їх за межі митної території. Це має налагодити систему трансплантації в Україні.
  • У Черкасах у листопаді 2020 вперше в області провели операцію з трансплантації нирки. Про це Суспільному повідомив завідувач обласного центру онкоурології Черкаського онкодиспансеру Роман Морару-Бурлеску. Операція тривала шість годин, працювало п'ять лікарів.

Повне відео:

На початок