Пожежа в таборі "Вікторія": через півтора року суд Одеси зібрав документи для третьої експертизи

Пожежа в таборі "Вікторія": через півтора року суд Одеси зібрав документи для третьої експертизи

Пожежа в таборі "Вікторія": через півтора року суд Одеси зібрав документи для третьої експертизи
. УНІАН

29 липня суддя Київського районного суду Віктор Чаплицький, який розглядає справу пожежі в таборі "Вікторія", заявив, що необхідні документи для третьої комплексної експертизи зібрані і вже 30 липня будуть передані до Харківського науково-дослідницького інституту судових експертиз ім. Бокаріуса. Там спеціалісти спробують встановити ймовірну причину займання, повідомила кореспондентка Суспільного із зали суду.

Йдеться про комплексну пожежно-, будівельно -та електротехнічну експертизу, яку призначили в лютому 2020 року. Проведення третьої експертизи тоді ініціював адвокат потерпілих Микола Стоянов, який наголошував, що попередні дві експертизи щодо причин пожежі в таборі суперечать одна одній.

Згідно з матеріалами справи, їх проводили в 2017 та в 2019 роках. Першою займалися спеціалісти МВС, які не змогли назвати точної причини трагедії, а лише озвучили 4 версії: загоряння від приладу, від відкритого вогню, електрозамикання та підпал. Другу експертизу проводили фахівці "Інституту незалежних судових експертиз", які назвали причиною загоряння електрокип'ятильника. Додамо, другу експертизу провели за ініціативою батька загиблої дитини Олексія Мазура.

Пожежа в таборі "Вікторія": за півтора року суд зібрав необхідні документи для третьої експертизи
Суддя Віктор Чаплицький. Суспільне Одеса

Пожежа в таборі "Вікторія": за півтора року суд зібрав необхідні документи для третьої експертизи
Обвинувачений, директор табору Петрос Саркісян. Суспільне Одеса

Півтора року тому родичі трьох загиблих дівчат, їхні адвокати, а також обвинувачений директор табору Петрос Саркісян та його адвокат виступили проти нової експертизи. Вони заявили, що протиріч в попередніх дослідженнях немає, а додаткова експертиза "затягне справу". Однак 18 лютого 2020 року Віктор Чаплицький все ж погодив проведення третьої комплексної експертизи в Харківському інституті судових експертиз.

Згодом в Інституті заявили, що не можуть почати експертизу, оскільки потребують додаткових документів від міських установ та правоохоронних органів щодо зведення та функціонування табору.

Вилучення цих документів тривало майже півтора року. А 29 липня, під час судового засідання, стало відомо, що повний пакет вже зібрано і наступного дня відправиться до Харківського науково-дослідницького інституту судових експертиз ім. Бокаріуса.

Після засідання мати загиблої дівчинки Сніжани Арпентій Світлана розповіла Суспільному, що батьки дітей від самого початку виступали проти цієї експертизи. На думку жінки, вона затягне справу. Крім того, за її словами, фахівці вже зробили не 2, а 4 експертизи, однак результатів немає.

Пожежа в таборі "Вікторія": за півтора року суд зібрав необхідні документи для третьої експертизи
Батьки загиблих дітей, зокрема Світлана Арпентій. Суспільне Одеса

"На ту мить було вже зроблено 4 експертизи. Перша, державна, встановила чотири ймовірні причини загоряння. Далі була незалежна експертиза, яку ініціював Олексій Мазур, та ще дві проводила прокуратура. З останніми двома висновками ми так і не були ознайомлені. Ця, яку ініціював Стоянов, виходить, п'ята за рахунком. Документи для неї збирали довго, бо не все могли знайти. Шукали по всім інстанціям. Сподіваємось, що ця експертиза дозволить покарати відповідальних людей", – розповіла жінка.

Коментувати ситуацію прокурорка Ганна Рудь відмовилася, як і обвинувачений Петрос Саркісян.

Нагадаємо, пожежа в дитячому таборі "Вікторія" сталася в ніч з 15-го на 16-те вересня 2017-го року. Тоді згоріла двоповерхова дерев’яна будівля, де відпочивали 42 дитини — учасники танцювального колективу "Адель".

Унаслідок пожежі загинули троє дівчат: Софія Мазур, Сніжана Арпентій та Анастасія Кулініч. Усього у справі п’ятеро обвинувачених: ексдиректор табору Петрос Саркісян, його заступниця Тетяна Ланіна, інспектори ДСНС Валерій Дяченко і Леонід Бондар, а також ексвіцемер Одеси Зінаїда Цвірінько.

Читайте також

  • Пожежа в одеському таборі “Вікторія”: родичі загиблих дітей подали до суду на правоохоронців
  • Річниця трагедії в одеському таборі "Вікторія". Що відомо через три роки після пожежі
  • Пожежа в житловому будинку на Одещині: власника госпіталізували

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок