"Треба довести, що інспектор діяв не за законом". Як і коли можна оскаржити евакуацію автомобіля

"Треба довести, що інспектор діяв не за законом". Як і коли можна оскаржити евакуацію автомобіля

"Треба довести, що інспектор діяв не за законом". Як і коли можна оскаржити евакуацію автомобіля
. Фото: УНІАН

Закон про реформування сфери паркування транспортних засобів набув чинності в Україні у 2018 році. Він, зокрема, збільшив штрафи для водіїв за неправильно припарковане авто та дозволив паркувальним інспекторам евакуювати автівку, якщо вона перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці.

Утім, українці все частіше скаржаться на збільшення випадків незаконної евакуації автомобілів. Про це вони пишуть у соціальних мережах, деякі — йдуть до суду. Загалом кількість евакуацій лише у столиці в період з 2019-го по 2020-й збільшилася в десятки разів. Суспільне розбиралося, чому так відбувається, та як оскаржити неправомірну евакуацію машини.

За евакуацію автомобілів у кожному місті відповідає окремий департамент міської ради. Інспектори з паркування (уповноважені посадові особи місцевих рад) мають право штрафувати власників неправильно припаркованих авто на підставі Кодексу України про адміністративні правопорушення. Інспектори зобов'язані пересуватися містом за затвердженим маршрутом, фіксувати порушників та передавати інформацію представникам фірми-евакуатора (муніципальною або приватною), з якою укладено договір, а ті, своєю чергою, вже можуть забрати авто на штраф майданчик.

Зокрема Київська міська державна адміністрація уклала угоди з вісьмома організаціями: КП “Київтранспарксервіс”, ТОВ “Автосос-Сервіс”, ТОВ “Евакуатор Сервіс”, ТОВ “Паркінг Україна”, ФОП “Лук’яненко Є. О.”, КП “Центр організації дорожнього руху”, ТОВ “Експедиція 777” та ТОВ “Укртрансконтракт”. Після того, як автомобіль забирає автівку, її переміщують на штрафмайданчик. У столиці таких три: на Подолі, у Дніпровському та Святошинському районах.

У Києві налічується 14430 муніципальних паркомісць. При цьому "рівень автомобілізації" столиці складає близько 400 авто на 1000 жителів.

Як формується сума штрафу за неправильне паркування Суспільному розповів начальник інспекції з паркування Управління (інспекція) з паркування Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Дмитро Рахматуллін.

"Поняття тарифу на оплату штрафу не існує. Факт винесення постанови про адмінправопорушення і є штрафом, передбаченим адміністративним кодексом в еквіваленті від 340 гривень до 680 гривень в залежності від порушенняЗа статтею 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення: за порушення правил зупинки, стоянки транспортних засобів – штраф 340 грн; за порушення правил зупинки, стоянки транспортних засобів, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху – штраф 680 грн. Якщо автомобіль суттєво перешкоджає руху, він підпадає під евакуацію, а вже для його повернення порушнику потрібно сплатити 144 гривні за збереження автомобіля на штрафмайданчику МВС, 680 гривень за саме порушення правил дорожнього руху та 1270 гривень за транспортування авто", — зазначив Рахматуллін.

“Моє авто було за лінією, де можна паркуватися”

Автівку киянина Віталія Ковача евакуювали близько місяця тому, 27 червня, у центрі столиці. До того, як залишити автомобіль, чоловік зняв фото, де вона стояла. Каже, ніби щось відчував. Тепер же має доказ, що припаркував авто за синьою лінією парковки. Час та місце, де зроблені фото, це підтверджують. Проте інспектор пояснив Віталію, що паркування тут заборонене, навіть попри синю лінію. Тому автівку таки повезли на штрафмайданчик. За дві години власник зміг її забрати і обійшлося йому це майже у дві тисячі гривень.

“Насправді найважче було морально. Спека, дитина на руках… Вже згодом я звернувся до КМДА, бо не вбачаю ніяких своїх порушень. Там мені повідомили: раніше парковка була тут, тому і місце для неї залишилося. Проте потім її прибрали. Крім того, автомобіль стояв поруч з пішохідним переходом, а це теж порушення. Але ж сам факт! Там досі намальоване місце. Це є зловживанням службового становища, тому що якщо офіційно забрали в цьому місці статус парковки, цю розмітку повинні були замалювати, щоб її тут не було і поставити знак, що зупинка заборонена", — розповів Віталій Суспільному.

Окрім КМДА, Віталій звернувся до суду. Буде оскаржувати дії інспектора з паркування, який і евакуював його легковик.

“Лише суд визначає була евакуація законною, чи ні”

За словами юриста Юрія Білоуса історій, коли оскаржують рішення евакуації автомобілів багато. Проте не завжди це означає, що власники автівок дійсно праві.

“Якщо це так, і у вас є докази невинуватості, то в принципі суд стане на ваш бік. Треба довести, що інспектор діяв не за законом. Адже є чітко прописані ситуації, коли автівку треба евакуювати. В першу чергу тоді, коли вона реально заважає руху. Я і сам знаю багато випадків, коли евакуювали просто, аби евакуювати. І якщо довести, що це ваш випадок, суд зобов’яже установу компенсувати всі витрачені кошти”, — каже юрист.

Білоус додає часто інспектори евакуюють більше автомобілів, аби більше заробити. Саме тому за його словами, в Україні за останні роки виросла кількість евакуацій в десятки разів. Зокрема у столиці.

Скільки автомобілів евакуюють у Києві

Щодня на дороги столиці виїжджає приблизно 50 евакуаторів. Суспільне поїхало на один зі столичних штрафмайданчиків, на Набережно-Луговій. Усі штрафмайданчики у столиці підпорядковуються Національній поліції України. Один з охоронців, представник Нацполіції розповів, щодня сюди привозять до 150-ти автівок. За даними КМДА, за 2020 рік у столиці евакуювали близько 57 тисяч авто. Тоді бюджет міста поповнився на 25 мільйонів гривень. Цьогоріч станом на липень вже евакуйовано 43 882 авто. У червні — 7 166, у липні (станом на 26.07) — 6 170.

За словами Дмитра Рахматулліна, відповідачем у судових справах, коли водій в суді оскаржує евакуацію, виступає представник департаменту транспортної інфраструктури. Утім, випадків оскарження за весь період діяльності інспекції з паркування було лише три.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок