Зеленський звільнив низку посадовців СБУ. У чому причина

Зеленський звільнив низку посадовців СБУ. У чому причина

Зеленський звільнив низку посадовців СБУ. У чому причина
. Офіс президента

Президент Володимир Зеленський звільнив низку високопосадовців Служби безпеки задля проведення реформи силової структури.

Про це повідомляє пресслужба президента.

"Жодної альтернативи реформі Служби немає й не буде. Щойно парламент проголосує за реформу, ми маємо почати трансформацію в перший же день, не втрачаючи часу на адаптацію до ухваленого рішення", – зазначив Зеленський.

Він додав, що вже зараз робота Служби безпеки має посилюватися з урахуванням майбутніх змін. За словами президента, також СБУ має зосередитись на боротьбі із контрабандою.

"Друге завдання – суттєва активізація боротьби з контрабандою. Темп роботи проти контрабанди, який бачимо зараз, не може нікого влаштовувати", – наголосив президент.

Кого звільнили

Зокрема, президент указом звільнив із посади першого заступника голови СБУ Руслана Баранецького. Окрім того, Баранецький увільнений від виконання обов'язків керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України.

Також втратив посаду перший заступник голови СБУ – начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ Василь Малюк.

Крім того, звільнено начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки Олексія Корнійчука. При цьому Віталій Монастирецький втратив посаду начальника Управління Служби безпеки України в Чернівецькій області.

Водночас Сергій Андрущенко звільнений з посади заступника голови СБУ та переведений на посаду першого заступника голови СБУ й керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки, яку раніше обіймав Руслан Баранецький.

Що про них відомо

Руслан Баранецький розпочав службу в органах держбезпеки у 1993 році, був призначений на посаду першого заступника голови СБУ у червні 2019-го. У липні 2020 року Баранецький був одним із керівників операції зі звільнення заручників, захоплених "луцьким терористом". Також ЗМІ повідомляли, що Баранецький нібито причетний до проведення спецоперації групи бойовиків ПВК "Вагнера" на території Білорусі.

Василь Малюк працював в органах державної безпеки з 2001 року. У січні 2020 року він перейшов до Центрального управління СБУ на посаду першого заступника начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки. У березні 2020-го президент Малюка начальником цього управління. У серпні 2020 року видання Dетектив-Info заявило про те, що Малюк нібито причетний до контрабанди тютюну в одному з портів Одеси.

Віталій Монастирецький очолив Управління СБУ у Чернівецькій області у вересні 2019 року. Тодішній заступник голови Адміністрації президента Руслан Рябошапка повідомляв, що Руслан Сторожук, який очолював управління до Монастирецького, а також ще п’ятеро керівників інших регіональних управлінь Служби безпеки, були звільнені через "явища, пов’язані з контрабандою".

Що відомо

  • 23 липня президент Володимир Зеленський звільнив очільника Служби зовнішньої розвідки Валерія Кондратюка та призначив на його місце Олександра Литвиненка.
  • Олександр Литвиненко має військове звання генерал-майора запасу. До 1998 року він працював на посаді головного спеціаліста Управління захисту інформації Головного управління урядового зв'язку СБУ, після тривалий час працював в Інституті стратегічних досліджень.
  • 21 квітня 2021 року Служба зовнішньої розвідки повідомила про звільнення зі своїх лав адвоката та брата голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка Юрія Зонтова.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок