Справа Дмитренка: кого голова Прилуцької райради вважає винним у кримінальному переслідуванні

Справа Дмитренка: кого голова Прилуцької райради вважає винним у кримінальному переслідуванні

Справа Дмитренка: кого голова Прилуцької райради вважає винним у кримінальному переслідуванні
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Новозаводський районний суд Чернігова відмовив у відстороненні від посади голови Прилуцької райради Олега Дмитренка. Таке рішення суд ухвалив 22 липня на першому із двох засідань за клопотанням прокуратури.

Вона вимагала відсторонити Дмитренка від посади та відправити його під варту. Запобіжний захід 22 липня обрати не встигли – рішення ухвалять 23 липня.

Нагадаємо, 20 липня голові Прилуцької райради повідомили про підозру через невиконання ухвали суду. Справа стосується понад 3,5 мільйонів доларів боргу перед компанією «Нібулон». Гроші їй мала повернути фірма «Насіння-агрохім», яку раніше очолював Дмитренко. Прокурор Олександр Довгошей розповів деталі справи.

Прокурор Олександр Довгошей
Прокурор Олександр Довгошей. ФОТО: Суспільне Чернігів
«Було укладено контракт 2009 року з компанією « Нібулон» про поставку кормової кукурудзи у кількості 77 тисяч метричних тон, проте з боку товариства «Насіння-Агрохім» даний контракт виконано не було. У зв’язку з цим компанія «Нібулон» звернулася до арбітражного суду міжнародної організації торгівлі зерном і кормами «Гафта» з цього приводу і арбітражним судом було прийняте рішення. Від 23 грудня 2011 року про стягнення з товариства «Насіння-Агрохім» на користь компанії « Нібулон» грошових коштів разом з відсотками, що нараховується щоквартально на рівні 5 % річних у розмірі 3,5 мільйонів доларів США.

Прокурор просив відсторонити Дмитренка від посади, бо він може впливати на свідків і використовувати свої зв’язки.

«Може використати свій статус, зв’язки і службові повноваження для вжиття заходів направлених на протидію розслідуванню і може незаконно впливати на свідків, перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином».

За словами, адвоката Миколи Росомахи, Дмитренко не є директором цього підприємства з 2014 року. На сьогоднішній день це підприємство вже припинило діяльність. Тому вважати, що він може якимось чином впливати також не має. Примусове виконання з підприємства, саме з підприємства «Насіння-Агрохім», а не з Дмитренка. Рішення суду Срібнянського не носило індивідуальної дії відносно Дмитренка. Цим рішенням суду не зобов'язаний був Дмитренко вчиняти певні дії.

Справа Дмитренка: кого голова Прилуцької райради вважає винним у кримінальному переслідуванні
Справа Дмитренка: кого голова Прилуцької райради вважає винним у кримінальному переслідуванні. ФОТО: Суспільне Чернігів

Як сказав Олег Дмитренко в коментарі Суспільному, він вважає справу проти себе політично вмотивованою.

«Це господарська справа двох контрагентів, я до 2014 року працював на тому підприємстві. До чого тут обласний прокурор? Він виступає в інтересах приватних компаній? Він повинен захищати інтереси держави у першу чергу, а приватні компанії мають йти до суду. Тим паче яким чином я міг впливати на всі ці рішення? Я вважаю, що сьогодні на мене здійснюється тиск з боку обласної прокуратури. Хто замовив? Здогадайтеся самі. Зацікавлений Павло Халімон народний депутат України. Він має вплив на «свого» як він говорить прокурора. Він вимагав у мене хабара, а це помста».
Справа Дмитренка: кого голова Прилуцької райради вважає винним у кримінальному переслідуванні
Справа Дмитренка: кого голова Прилуцької райради вважає винним у кримінальному переслідуванні. ФОТО: Суспільне Чернігів

Історія, про яку розповів Олег Дмитренко, стосується його минулорічного конфлікту з Павлом Халімоном довкола дослідного господарства «Івківці». Там підприємство Дмитренка «Батьківщина» обробляло землі і збирало врожай. Торік у липні Прилуцька прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом розкрадання державного майна. За версією слідства, «Батьківщина» обробляла державні землі за завищеними цінами, а врожай збирала за заниженими. Цим самим за рік завдала державі понад 50 мільйонів гривень збитків. Олег Дмитренко звинувачував Павла Халімона у вимаганні 40 мільйонів гривень хабара за закриття цього провадження. Сам Халімон на пресконференції сказав, що це Дмитренко пропонував йому гроші, щоб відкупитись.

Павло Халімон
Павло Халімон. ФОТО: Суспільне Чернігів

На сьогоднішні звинувачення Олега Дмитренка щодо впливу на роботу прокуратури Павло Халімон телефоном відповів, що йому немає що коментувати. Прокурор області Сергій Василина дав Суспільному такий коментар:

«Кримінальне провадження, в якому підозрюють Дмитренка, розпочали ще у 2014 році за заявою компанії «Нібулон». До цього часу жодного разу слідчими поліції не приймалось рішення про його закриття. За результатами вивчення матеріалів кримінального провадження зроблені висновки про наявність достатніх підстав щодо повідомлення особі про підозру. Ніякого «тиску» на Дмитренка з боку органів прокуратури не вчиняється. Народний депутат України Халімон не має процесуального статусу у кримінальному провадженні. Від нього не надходили на адресу органів прокуратури будь-які звернення, скарги тощо з приводу неналежного проведення досудового розслідування та процесуального керівництва в зазначеному кримінальному провадженні».

Подробиці дивіться у сюжеті:

Читайте також:

Суд відмовив у відстороненні Олега Дмитренка з посади голови Прилуцької райради

На початок