Відсьогодні у черкаських Центрах вакцинації щепитимуть вакциною Moderna

Відсьогодні у черкаських Центрах вакцинації щепитимуть вакциною Moderna

Відсьогодні у черкаських Центрах вакцинації щепитимуть вакциною Moderna
. Суспільне: Черкаси, Тетяна Рева

Від сьогодні, 21 липня, у Черкасах можна отримати щеплення вакциною Moderna, яку розробили в Америці. Про це повідомив директор департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради Всеволод Кульчиковський.

За словами медика, ефективність вакцини складає 94-95%, щеплення також визнається країнами ЄС.

"Реактогенність вакцини вище середньої, навіть ближче до високої, інтервал введення складає 29 днів. Вакцинуватися потрібно всім, за дуже рідкісним винятком, — зауважив Кульчиковський.

Тож людям поважного віку та схильним до побічних реакцій Всеволод Кульчиковський радить перевагу надати вакцині CoronaVac, тому що переноситься найлегше.

Відсьогодні у черкаських Центрах вакцинації щепитимуть вакциною Moderna
Суспільне: Черкаси, Тетяна Рева

За словами медика, щеплення вакциною Moderna можна отримати в центрі масової вакцинації в ТРЦ "Любава" та в Центрах ПМСД.

Заступниця голови облдержадміністрації Лариса Кошова зауважила, що жителів області імунізують вакцинами: CoronaVac, Pfizer та AstraZeneca та Moderna.

Читайте також: На Черкащині діють 23 Центри вакцинації населення

Що відомо про вакцину

Вакцину mRNA-1273 (Moderna) створила американська компанія Moderna. Виробляють її у штаті Массачусетс. Як і вакцину Pfizer/BioNtech, препарат Moderna створили на основі рибонуклеїнових кислот, обидві вакцини містять матричну РНК і дуже схожі між собою. Опинившись в організмі, матрична РНК потрапляє в клітину і починає синтезувати патогенно-специфічні антигени, які викликають імунну реакцію.

Вакцина Modernа не псується при зберіганні за стандартних температур холодильника +2..+8 градусів за Цельсієм. Під час клінічних досліджень розробники зафіксували найпоширеніші побічні реакції від вакцини – біль у місці щеплення, втома, головний біль, почервоніння в місці щеплення.

Що відомо

  • Як повідомив під час наради міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, цього тижня в регіони буде спрямовано ще 3,3 млн доз вакцини: 2 млн доз Moderna, 1 млн доз CoronaVac і 300 тисяч доз Pfizer.
  • Щепленим черкащанам можна отримати Міжнародне свідоцтво свідоцтво про вакцинацію. Зробити це можна через три доби після введення другої дози вакцини, розповіла Суспільному старша медсестра Другого міського центру первинної медико-санітарної допомоги Надія Котенко.
  • Процедура отримання Міжнародного свідоцтва про вакцинацію займає менше п'яти хвилин, розповіла сімейна лікарка Марія Батуріна. Зразок сертифікату не залежить від типу вакцини, а чи підходить введений препарат для виїзду в ту чи іншу країну – треба з’ясовувати індивідуально.

Читайте також

Щеплення від коронавірусу вдома: черкащанка з інвалідністю поділилася досвідом

ВООЗ рекомендує не змішувати різні вакцини від COVID-19

Щеплені черкащани можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію

На початок