Пікет колективу херсонського ліцею: люди проти закриття свого закладу

Пікет колективу херсонського ліцею: люди проти закриття свого закладу

Пікет колективу херсонського ліцею: люди проти закриття свого закладу
. Суспільне Херсон

20 липня викладачі Херсонського професійного ліцею харчової промисловості мітингували проти закриття. З управління освіти облдержадміністрації повідомили, що заклад має припинити свою діяльність 1 вересня.

"У нас є усне повідомлення обласного управління освіти про те, що нас закривають, не можемо здійснювати набір учнів на наступний начальний рік, але жодного офіційного документу ми не маємо. У нас немає наказу міністерства освіти, будь-якого наказу, згідно з яким ми би розписалися і були доведені до відома", - каже заступниця директорки ліцею Наталя Калініченко.

Пікет колективу херсонського ліцею: люди проти закриття свого закладу
Суспільне Херсон

Сьогодні у ліцеї харчової промисловості 220 учнів на спеціальностях: контролер харчової продукції, лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу, тістороб-пекар, цукерник-дражувальник, художник розмалювання по дереву. Усі, крім останньої, є затребуваними на ринку, розказала викладачка Лариса Черната.

"Діти після нашого навчального закладу ідуть у виші: ми співпрацюємо з ХНТУ, аграрним університетом, ми тісно співпрацювали з бердянським коледжем харчової промисловості. Ми - практики, ми кожен аналіз з дітьми відпрацьовуємо. Даємо все. Дуже люблю, щоб мої діти знали, вміли. Я привела групу на «Данон-Дніпро» на практику, вони були в захваті. Все вміють! Мікробіологічні аналізи, фізико-хімічні аналізи", каже Черната.

Працівники ліцею побували на місцевих підприємствах харчової промисловості, де проходять практику, а згодом працевлаштовуються їх випускники. Там в колективах надали листи підтримки начальному закладу, розказала викладачка Світлана Шаповалова. Ми готуємо спеціалістів саме для великих підприємств, говорить майстриня виробничого навчання з інтегрованої професії тістороб-пекар Лариса Васєчкіна. Зокрема, для Херсонського хлібокомбінату.

"Скільки працює наш заклад освіти, стільки ми безпосередньо з цієї професії надаємо кваліфікованих працівників для роботи на цьому підприємстві. Повар, кухар, тістороб-пекар – це різні професії, вони працюють з різними видами обладнання. Тістороби-пекарі саме промислові технології вивчають", - говорить Васєчкіна.

До лабораторії, де проходить навчання контролерів-лаборантів, підвели водопровідну мережу. Зробили витяжку та встановили спеціальний стіл для дослідів.

"Ця лабораторія оснащена усіма видами устаткування, які необхідні для проведення лабораторних досліджень. Це - сушильні шафи, це - муфельні печі, це - термостати, іономіри, ваги різного призначення", каже майстриня Світлана Шаповал.

Пікет колективу херсонського ліцею: люди проти закриття свого закладу
Суспільне Херсон

На сьогодні у ліцеї 30 викладачів та 10 людей – технічний персонал. Фінансується заклад з міського бюджету, хоча сам ліцей є державним. Щороку на утримання ліцею місто дає 10 мільйонів гривень, розказала заступниця директора. Викладачі зверталися до міської влади. Заступник міського голови Сергій Циганок це підтвердив і пояснив, що міська рада закривати ліцей не збирається.

"Наші зобов’язання полягають у наступному: ми виплачуємо заробітну плату вчителям та сплачуємо всі комунальні послуги відповідно до рахунків, які нам надаються. На сьогодні міська рада немає жодних заборгованостей перед вказаним начальним закладом. Жодних запитів від міністерства освіти або від інших державних установ щодо закриття начального закладу не надходило", говорить Циганок.

На сьогодні 10 професійно-технічних начальних закладів фінансує місто Херсон і 13 – обласна рада. У процесі оптимізації діти та частина педагогів зможуть перейти до училища ресторанної справи, розказала заступниця начальника обласного управління освіти. Фінансування ліцею з міського бюджету тільки до 1 січня 2022 року.

"Закривати цей заклад з першого вересня ніхто не збирається і він не буде закритий. У них розпочався і продовжується набір на спеціальності, на які вони пропонують. З першого вересня заклад не закривається. А вже про його подальшу долю ми будемо говорити з міністерством і з обласною радою", - розказала заступниця начальника управління освіти і науки Херсонської облдержадміністрації Олена Міхєєва.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

На початок