У водоймах Івано-Франківської тергромади з початку року загинули 10 людей

У водоймах Івано-Франківської тергромади з початку року загинули 10 людей

Доповнено
У водоймах Івано-Франківської тергромади з початку року загинули 10 людей
. Суспільне Карпати

З початку 2021 року у водоймах Івано-Франківської міської територіальної громади загинули 10 людей, з них — 2 дітей. Про це на щотижневій оперативній нараді повідомив начальник рятувально-водолазної служби області Микола П’ятковський.

Загалом з початку року на Франківщині у водоймах загинули 29 людей, з них — 3 дітей.

"Випадки трапилися не лише під час відпочинку. У Братківцях під час ДТП також загинула людина. Це вважають утопленням (автомобіль з’їхав у річку — ред.)", — каже П’ятковський.

Щоб убезпечити людей від нещасних випадків, працівники рятувально-водолазної служби обстежили дно міського озера Івано-Франківська — 2 тисячі м². Вилучили на берег майже 150 кілограмів небезпечних предметів, які могли травмувати відпочивальників.

На міському озері в Івано-Франківську не облаштували пляж для відпочинку
На міському озері в Івано-Франківську не облаштували пляж для відпочинку. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Зі слів П’ятковського, з початку року рятувальники не допустили 169 людей у небезпечні місця на озері, з них — 97 дітей віком до 14 років, які були без нагляду дорослих. Зафіксували 17 порушень, коли люди перебували у нетверезому стані. До них викликали і поліцію.

Зокрема, Микола П’ятковський розповідає про два недавні випадки, коли врятували в озері чоловіка з Калуського району 1991 року народження. Він з товаришем випивав алкоголь. Згодом пішов купатися. Водолази витягли його з води і викликали поліцію. Другий випадок — відпочивальник, плаваючи, травмував голову і плече. Знадобилася допомога медиків.

Рятувальник закликає міську владу облаштувати пляж для відпочинку: "Третій рік на міському озері немає пляжу. Треба спрямувати гроші, виділити місце й облаштувати. Почати хоча б з дитячого пляжу. Там є рятувальна станція, рятувальники наглядатимуть за дітьми, бо вони всі відпочивають у басейні, на тому пірсі, де розташований спортивний клуб "Альбатрос". Там дуже небезпечно — глибина 4 м. Хочеться, щоб відкрили зону відпочинку".

Озеро в Івано-Франківську
Озеро в Івано-Франківську. Суспільне Карпати

Ще одна небезпека на міському озері, про яку розповів Микола П’ятковський, стосується розваг на воді. Три роки рятувальники конфліктують з підприємцем, який здає в оренду спорядження для плавання. Водолаз рятувальної станції Сергій Дудін розповідає, що ця організація не має жодних дозволів на свою діяльність.

"Був у нас випадок минулого року, коли жінка впала із сапборду, не вміючи добре плавати. Ми якраз в цей час проводили рейд навколо озера моточовном. Побачили її і підібрали на борт. Також дуже грубе порушення з боку прокату сапбордів, що дають часто людям на прокат спорядження увечері, після заходу сонця", — каже Сергій Дудін.

Засновник асоціації сапбордингу і фітнесу Роман Стефанишин, який працює на території міського озера, розповідає, що для роботи його організації не потрібно дозволу: "Є водний кодекс, який регулює використання водойм в Україні. Є місцевий орган – міська рада, виконавчий комітет, які теж регулюють використання франківської водойми. І ніде, ми це все перечитали, ми спілкувалися з управлінням молоді і спорту, ми спілкувалися з чиновниками. І ніде не вказано, що заборонено використовувати водойму саме в таких цілях — спортивних, відпочинкових".

Також Роман Стефанишин каже, що на озері плавають на сапбордах не лише їхні клієнти.

Нагадаємо, впродовж чотирьох днів в Івано-Франківську, біля пішохідного моста на Пасічну, потонуло двоє дітей та один дорослий. Зокрема, 9 липня у Франківську у Бистриці Солотвинській втопився студент родом з Республіки Гана. 11 липня неподалік цього ж місця у річці загинув п'ятнадцятирічний хлопець. Увечері 12 липня у Бистриці Солотвинській потонула дванадцятирічна дівчинка.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок