Виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Гаїті подав у відставку

Виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Гаїті подав у відставку

Виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Гаїті подав у відставку
. АР

Клод Жозеф, виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Гаїті, який очолив країну після убивства президента Жовенеля Моїза, оголосив про відставку.

Про це повідомляє New York Times.

Клод Жозеф, який виконував обов'язки прем'єр-міністра країни з часу загибелі президента Жовенеля Моїза, оголосив про свою відставку на користь призначеного частиною Сенату нового прем'єр-міністра Аріеля Генрі. Генрі наразі ще не склав присягу і не приступив до виконання обов'язків.

До оголошення про своє зречення Жозеф заявляв, що є законним очільником країни і відмовлявся визнавати Ареля Генрі.

Значна частина гаїтянського Сенату досі наполягає на тому, що законним правителем Гаїті є призначений тимчасовий президент та голова Сенату Жозеф Ламбер.

Що відомо

  • 53-річний президент Гаїті Жовенель Моїз загинув від вогнепальних поранень внаслідок нападу злочинців, які проникли в його резиденцію у ніч з 6 на 7 липня. ЗМІ спочатку повідомили, що жертвою нападу також стала його дружина, однак згодом офіційні джерела заявили, що вона шпиталізована до лікарні.
  • За даними поліції, серед найманців, які вбили президента Гаїті Жовенеля Моїза, були 26 колумбійців та двоє американців гаїтянського походження.
  • Двоє громадян США гаїтянського походження, яких затримали за підозрою у вбивстві президента Гаїті, заявили, що напад на резиденцію глави держави спланував іноземець на ім'я Майк.
  • Поліція Гаїті повідомила про арешт лікаря, якого вважають підозрюваним в організації вбивства президента Жовенеля Моїза.
  • Поліція Колумбії заявила, що вбити президента Гаїті наказав, ймовірно, колишній співробітник міністерства юстиції Гаїті Джозеф Фелікс Бадіо.
  • Після вбивства президента Гаїті Рада міністрів країни ухвалила рішення проголосити на території країни "стан облоги".
  • Сенат Гаїті призначив голову верхньої палати парламенту Жозефа Ламбера тимчасовим президентом країни.
  • Жовенель Моїз очолював Гаїті понад 4 роки — з 7 лютого 2017-го. Минулі напади на нього не вдалися. Наприклад, у жовтні 2018 року його обстріляли на церемонії з нагоди 212-ї річниці смерті засновника Гаїті Жан-Жака Дессаліна. Тоді Моїз серйозно не постраждав, але троє співробітників його охорони отримали поранення.
  • До політичної діяльності Моїз займався бізнесом. Його батько був фермером та торговцем, а його мати — швачкою. У 1996 році одружився з Мартін Марі Етьєн Джозеф — подругою зі шкільних часів, з якою мав трьох дітей. Моїз був власником 10 гектарів плантації бананів, призначених на експорт. Також займався екоенергетикою й екотуризмом.
  • Гаїті є найнещаснішою країною Карибського регіону із середньорічним зростанням ВВП всього 1,3% за 20 років. Його слабка економіка і політична нестабільність посилилися пандемією, що звела нанівець зусилля зі скорочення бідності та збільшила нерівність.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок