Представлятиме Франківщину на Олімпійських іграх у Токіо. Валерій Літанюк

Представлятиме Франківщину на Олімпійських іграх у Токіо. Валерій Літанюк

Представлятиме Франківщину на Олімпійських іграх у Токіо. Валерій Літанюк
. Суспільне Карпати

Валерій Літанюк представлятиме Івано-Франківщину на Олімпійських іграх 2020. 6 серпня спортсмен змагатиметься у Токіо у спортивній ходьбі на 50 км. Як хлопець прийшов у спорт, і наскільки важким був шлях від тренувань на міському озері Франківська до участі в Олімпіаді, Валерій розповів Суспільному Карпати.

Спортивний талант хлопчика помітили вихователі ще у дитячому садку і запропонували батькам віддати сина в спортшколу.

"На той час в мене не було можливості сина водити, забирати, і я сказала, що він буде ходити пізніше", — розповідає мама спортсмена Надія Літанюк.

У школі Валерій почав займатися спортивною ходьбою.

"Він кожного дня ходив на тренування на міське озеро. Син був наймолодшим учасником зі спортивної ходьби. Так у нього почалося спортивне життя", — пригадує Надія Літанюк.

Тренування Валерія Літанюка
Тренування Валерія Літанюка. Суспільне Карпати

Спершу юнака тренував Віталій Матешко (зараз — директор департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківська — ред.). Згодом, коли він вступив у Івано-Франківський коледж фізичного виховання, Валерія почала тренувати майстриня спорту України міжнародного класу Христина Юдкіна.

"Тренується спортсмен під моїм керівництвом з 2016 року. Якраз у березні 2016 він виконав норматив майстра спорту України. А вже у жовтні того року він пройшов 50 км і здобув звання "Майстер спорту України міжнародного класу". І з того часу ми собі ставили за мету досягти з ним олімпійського відбору. Йшли поступово, щоразу виконуючи все кращий і кращий час. І от зараз ми дійшли до цього рівня", — розповідає Христина Юдкіна.

Представлятиме Франківщину на Олімпійських іграх у Токіо. Валерій Літанюк
Представлятиме Франківщину на Олімпійських іграх у Токіо. Валерій Літанюк. Суспільне Карпати

В олімпійську збірну України Валерій потрапив завдяки вдалому виступу на командному чемпіонаті Європи зі спортивної ходьби в Подєбрадах (місто у Чехії — ред.).

"На Олімпійських іграх змагаються на 50 км кращі 60 з усього світу, тобто — 60 учасників. І своїм фінішем в Подєбрадах Валерій виборов своє місце серед 60 кращих. До старту ми готові", — каже тренерка спортсмена.

Про свою участь в Олімпійських іграх спортсмен дізнався 15 липня.

"Тренер зателефонував, сказав: "Ти їдеш". Були сльози щастя. Дуже супер. Емоцій не передати", — ділиться учасник олімпійської збірної Віталій Літанюк.

За словами тренерки, старт у Токіо може бути трішки складним, бо це буде четверта п’ятдесятка спортсмена за нецілий рік. Зазвичай за змагальний рік легкоатлети долають максимум дві 50-кілометрові дистанції.

Валерій Літанюк з матір’ю Надією
Валерій Літанюк з матір’ю Надією. Суспільне Карпати

Після кожного фінішу на змаганнях Валерій телефонує батькам, бо знає, що вони хвилюються і вболівають.

"Дистанція довга, ти не знаєш, що тебе чекає на фініші навіть після 45 км. Стараємося одразу телефонувати після закінчення. Навіть, якщо у нас немає інтернету, то ми у роумінгу дзвонимо, просто повідомляємо результат, час і що все добре", — розповідає хлопець.

Валерій Літанюк з батьками
Валерій Літанюк з батьками. Суспільне Карпати

Валерій Літанюк вже поїхав на тренувальні збори в Конча-Заспу.

Учасник олімпійської збірної України Валерій Літанюк
Учасник олімпійської збірної України Валерій Літанюк. Суспільне Карпати

В Токіо він вилетить 3 серпня, а 6 серпня хлопець матиме головний старт у своєму житті — старт на Олімпіаді. Валерій каже, що до змагань готовий.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок