Єгиптологи відновили розірваний 2300-річний сувій Книги мертвих

Єгиптологи відновили розірваний 2300-річний сувій Книги мертвих

Єгиптологи відновили розірваний 2300-річний сувій Книги мертвих
.

Вчені з Нової Зеландії та США відновили розірваний сувій давньоєгипетської Книги мертвих віком 2300 років. На лляній тканині знайшли нанесені заклинання і гімни, що супроводжували в загробний світ людину на ім'я Петосіріс. Про це повідомляє видання Live Science.

З'єднати розірвані частини твору стало можливо завдяки оцифровуванню артефактів зі сховищ Музею класичних старожитностей Тисі при Кентерберійському університеті в Новій Зеландії.

Після того, як оцифровану копію фрагмента Книги Мертвих опублікували у вільному доступі, у Дослідницькому інституті Гетті в Лос-Анджелесі знайшлася друга частина рукопису.

"Між ними виявився невеликий "пробіл", але возз'єднаний текст виглядає осмисленим, зокрема написане ієрогліфами заклинання", – зазначила експертка по єгипетському мистецтву Елісон Гріффіт.

На уривку зображені похоронний човен з богинями Ісідою і Нефтидою, м'ясниками, які ріжуть бика для жертвопринесення, та візок з Анубісом.

Єгиптологам вдалося встановити, як звали людину для якої виготовили Книгу мертвих – Петосіріс, але повний текст артефакту ще не відновлений. Для цього необхідно знайти інші частини рукописи.

"Книга мертвих" – це збірник єгипетських гімнів релігійних текстів, який клали до гробниці з метою допомогти померлому здолати всі небезпеки потойбічного світу, отримати умиротворення і благополуччя вічного життя.

На початок