Що закон "Про корінні народи" означає для кримських татар, караїмів та кримчаків. Пояснює експертка

Що закон "Про корінні народи" означає для кримських татар, караїмів та кримчаків. Пояснює експертка

Ексклюзивно
Що закон "Про корінні народи" означає для кримських татар, караїмів та кримчаків. Пояснює експертка
. Суспільне Львів

1 липня уряд ухвалив закон “Про корінні народи України”, ініційований президентом Володимиром Зеленським. Кримськотатарська правозахисниця, заступниця постійного представника президента України в Криму Таміла Ташева розповіла в ефірі Українського радіо, як він вплине на життя корінних народів і хто допоможе його реалізувати.

Що дає закон

Ташева зазначила, що хоча закон ухвалили нещодавно, проте це "було багатостраждальним питанням", вирішення якого кримські татари та інші корінні народи чекали відтоді як з’явилася українська Конституція.

"Що стосується подальшої реалізації, то, звісно, спершу закон має підписати президент, що ми й очікуємо найближчим часом побачити. Потім будуть зроблені підзаконні акти, зокрема пов’язані з питанням представницьких органів, яким чином вони будуть фінансуватися, бо бюджетом це передбачено", — розповіла експертка.

За її словами, виникне й питання засобів масової інформації, які будуть створенні корінними народами. Ухвалення закону про корінні народи є одним з напрямків “Стратегії деокупації та реінтеграції Автономної республіки Крим та міста Севастополя”, яка була затверджена у лютому 2021 року. У цьому документі є низка питань, що пов’язані з закріпленням, відновленням прав кримських татар та інших корінних народів, зауважила Ташева.

"Тому під цю стратегію також розробляють детальний, чіткий, з конкретними датами план заходів. Ми очікуємо, що його затвердять на засіданні уряду. Там будуть питання, пов’язані з функціонуванням кримськотатарської мови, яким чином її можна розвивати, як можна підтримувати молодь різних корінних народів, які проживають на тимчасово окупованих територіях", — зазначила правозахисниця.

За її словами, це достатньо об’ємний документ, в якому прописана низка заходів у різних сферах: культурній, соціальній, інформаційній.

Хто буде працювати над реалізацією

Ташева вважає, що будуть задіяні різні органи.

"Якщо ми говоримо про кримських татар, то ― це Меджліс. У інших корінних народів немає таких органів, проте ми готові працювати з їхніми представниками", — пообіцяла правозахисниця.

За її словами, реалізацію закону детально мають пропрацювати в експертному середовищі, різні органи виконавчої влади, Міністерство реінтеграції, Міністерство культури, Міністерство соціальної політики, наше представництво, тобто президентська вертикаль.

Частина заходів закону спрямована на громадян, які продовжують жити на окупованій території. Так, інфраструктуру потрібно розбудовувати на підконтрольній уряду території, але заходи мають відбуватися і для тих громадян, які там залишаються, вважає Ташева.

Про реакцію Росії

Ташева нагадала, що агресор продовжує системну політику репресій щодо кримських татар, проте самі кримські татари не готові перейти на бік окупанта, змиритися з тим, що відбувається.

"Це не лояльне до Кремля населення, тому вони викликають у нього занепокоєння. Це дуже потужний сигнал для наших громадян у Криму, які є невеличкою армією у гуманітарно-мирному сенсі, яка буде нас зустрічати після повернення півострова. Тому сигнал про те, що ми пам’ятаємо і підтримуємо корінні народи, дуже схвально там сприйняли", — сказала експертка.

Наскільки закон досконалий

Ташева вважає, що закон є рамковим, основні положення, які там мали бути, відображені.

"Тобто там прописано, хто є корінним народом, його ресурсне забезпечення. Звісно, ми розуміємо, що буде ще певна критика. Проте ми вказали, що є дуже важливим питанням самоусвідомлення себе як корінного народу, і про це треба говорити голосно, заявляти про себе представницьким органам", — підкреслила експертка.

Вона рдодала, що робота над проєктом закону йшла не останній рік, а тривалий час. Різні експертні середовища, фахівці, які працюють з корінними народами, з міжнародним правом, детально вивчали це питання.

Що відомо

  • Ініційований президентом Зеленський законопроєкт про корінні народи України визначає поняття "корінні народи України" та закріплює, що ними є кримські татари, караїми та кримчаки.
  • 1 липня Верховна рада ухвалила в цілому проєкт закону “Про корінні народи України”. Заступник генерального директора Українського інституту Алім Алієв в ефірі Українського радіо розповів, у чому особливість цього закону та як відбувається підготовка до саміту Кримської платформи.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що законопроєкт про корінні народи, запропонований президентом України Володимиром Зеленським, цілком відповідає Декларації ООН про права корінних народів, нормам Конституції України й не має нічого спільного з довільними інтерпретаціями президента РФ Володимира Путіна.
  • Раніше Путін обурився, що у законопроєкті не позначені як корінний народ росіяни й порівняв документ з "нацистським".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок