Муніципальній варті у Рівному обмежують повноваження. Що забороняють

Муніципальній варті у Рівному обмежують повноваження. Що забороняють

Муніципальній варті у Рівному обмежують повноваження. Що забороняють
. Фото: Суспільне Рівне

Муніципальна варта, за створення якої депутати Рівнеради проголосували у квітні 2021-го, не матиме права оглядати авто, викликати до себе громадян та службовців для пояснень, а документи вимагатиме лише в межах відповідного закону. Оновлене положення про муніципальну варту з обмеженнями в повноваженнях представив її керівник Андрій Пасічник.

Керівник муніципальної варти представив членам комісії Рівнеради з питань міського господарства оновлене положення про повноваження підрозділу.

Андрій Пасічник пояснив, що попередню редакцію розкритикувала частина депутатів. Нову розробили після консультацій з поліцією, ДСНС та прокуратурою. За його словами, в оновленій редакції, зокрема, муніципальна варта не зможе оглядати авто та викликати до себе громадян і службовців.

Документи представники муніципальної варти вимагатимуть лише в межах закону про доступ до публічної інформації.

"Також використовувати транспортні засоби та засоби зв'язку, що належать підприємствам, установам, організаціям і громадянам. Даний пункт, він був прописаний для здійснення функцій під час стихійного лиха, і за згодою тільки цих сторін. Однак, я вважаю, що він теж непотрібний, недоцільний. Він був виключений", — пояснив директор департаменту муніципальної варти Рівного Андрій Пасічник.

Оновлене положення члени комісії підтримали. Остаточно його має затвердити Рівнерада.

Що відомо

  • Департамент муніципальної варти – проєкт депутатів Павла Алексєвича, Наталії Майорової та Світлани Марчук. Підставою розроблення проєкту рішення назвали необхідність підвищення рівня захищеності життя, здоров’я, прав і свобод громадян, їх власності, сприяння охороні громадського порядку та дотримання правил благоустрою, запобіганню правопорушенням, посиленню боротьби зі злочинністю.
  • Рішення про створення Департаменту муніципальної варти розглянули на сесії Рівнеради наприкінці квітня 2021 року. Тоді питання викликало дискусію, деякі обранці вносили свої пропозиції до положення, аби повноваження майбутніх працівників цього органу не суперечили законодавству.
  • У штаті муніципальної варти працюватиме понад два десятки людей. Утримання департаменту обходитиметься в майже 15 мільйонів гривень на рік. Керувати структурою має хтось немісцевий – вирішила Рівнерада.
  • 10 червня міський голова Олександр Третяк призначив начальника Департаменту Муніципальної варти. Нам став 27-річний Андрій Пасічник. Він має досвід роботи у Національній поліції України та в органах внутрішніх справ.
  • У сусідньому Луцьку департамент муніципальної варти почав працювати з 2015-го року. Муніципали стежать за чистотою парків, мають право штрафувати за паркування у недозволених місцях, припиняти стихійну торгівлю і вилучати неліцензовані алкогольні напої. За даними пресслужби Луцької міськради, на утримання Департаменту у 2020-му витратили понад 21 мільйон бюджетних гривень. З них 12,9 млн пішло на заробітні плати.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок