Повітря у Рівному стало бруднішим. Чому так відбувається

Повітря у Рівному стало бруднішим. Чому так відбувається

Повітря у Рівному стало бруднішим. Чому так відбувається
. Суспільне Рівне

У Рівному, в порівнянні з 2020 роком, повітря стало більш забрудненим. Про це свідчать результати спостережень комплексної лабораторії обласного центру з гідрометеорології за перші шість місяців. В спекотні дні показники стали ще гіршими, пояснила представниця лабораторії Олена Козаченко.

Один із трьох постів спостереження за рівнем забруднення повітря у Рівному розташований на вулиці Небесної сотні неподалік автостанції.

Якість повітря Рівне
Суспільне Рівне

Проби відбирають чотири рази на день. О сьомій ранку та вечора беруть зразки в ручному режимі. О першій годині ночі та дня спрацьовує автоматика. Також фіксують атмосферний тиск та температуру.

Якість повітря
Суспільне Рівне

"Повітря в нас затягується по трубкам, затягується через абсорбційні трубочки. Кожна абсорбційна трубочка – це окремий забруднючий елемент", – пояснює принцип відбору Олена Козаченко.

У лабораторії зразки аналізують на вміст 11-ти забрудників. Деякі можна визначити за 20 хвилин, а от для хімічної реакції на аміак треба чекати дві години.

Якість повітря
Суспільне Рівне

Головне, каже лаборантка лабораторії гідрометцентру Ірина Глущук – не переплутати візуально схожі між собою абсорбційні трубки.

"Наразі я проводила аналізи на визначення діоксиду азоту і оксиду азоту. Буду зараз робити заміряння оптичної густини. Також ми проводимо заміри по визначенню фенолу", – каже Ірина Глущук.

За рік проводять майже 25 тисяч спостережень – пояснює Олена Козаченко. Підвищені показники діоксиду азоту, формальдегіду та діоксиду сірки свідчать – основним забрудником у Рівному є транспорт.

Якість повітря Рівне
Суспільне Рівне

У спекотні дні фіксують погіршення ситуації. Вітер не розсіює викиди і вони зависають на висоті людського зросту, додає пані Олена. Та й показники за останні пів року погіршали.

92 рази фіксували перевищення норм вмісту фенолу та 43 – фтористого водню.

"Забруднення у 20-му році, за півріччя, є значно нижчим. Якщо тоді індекс забруднення був 5, то зараз 6,3. А пояснення дуже просте – торік у нас був карантин, підприємства не працювали, було обмеження транспорту і це все вплинуло", – додає Олена Козаченко.

Читайте також: Забруднення повітря щороку вбиває до 7 мільйонів людей — ООН

Якість повітря Рівне
Суспільне Рівне

Загалом якісь повітря перевіряють в 39-ти українських містах. Рівне торік було 18-м. Найчистішим став Ізмаїл, а найбруднішим – Маріуполь.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок