Литва залишить у білоруському посольстві лише одного дипломата

Литва залишить у білоруському посольстві лише одного дипломата

Литва залишить у білоруському посольстві лише одного дипломата
. facebook.com/BelEmbassyLt

Литва ухвалила рішення висилати всіх працівників посольства Білорусі, залишивши лише трьох технічних робітників та одного дипломата. За словами литовської сторони, під дипломатичним прикриттям у Литві працювали у тому числі кадрові співробітники білоруської розвідки.

Про це в ефірі радіо LRT повідомила прем’єр-міністерка країни Інгріда Шимоніте, інформує EA Daily.

За її словами, серед працівників посольства були присутні кадрові співробітники білоруських спецслужб.

"Литва має у своєму розпорядженні відомості про кількість дипломатів, які займалися такою діяльністю. Ми також знали про дипломатів, які були співробітниками структур безпеки Білорусі", – заявила вона.

Раніше Міністерство закордонних справ Литви оголосило про рішення вислати з країни білоруських дипломатів, дозволивши залишитися лише трьом технічним працівникам посольства й одному дипломату, повідомляє Delfi. Голова МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що такий крок є відповіддю на дії Білорусі щодо литовських дипломатів.

Криза у відносинах між Мінськом і Вільнюсом розпочалася після президентських виборів у Білорусії, які відбулись у серпні 2020 року. Литовська влада не визнає Олександра Лукашенка легітимним главою держави. Також Литва запровадила низку санкцій щодо Білорусі.

Що відомо

  • 9 липня уряд Литви розпочав будівництво паркану на кордоні з Білоруссю через проблему з нелегальними мігрантами.
  • 7 липня уряд Литви анонсував план посилення охорони кордону з Білоруссю та побудови стіни на "найбільш небезпечних ділянках" через нелегальну міграцію.
  • 5 липня Лита надала офісу білоруської опозиціонерки Світали Тихановської дипломатичний статус.
  • 2 липня Литва оголосила режим надзвичайної ситуації через білоруських мігрантів.
  • Білоруський президент Олександр Лукашенко доручив прикордонникам повністю перекрити державний кордон з Україною через "ввезення зброї".

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок