Голови громад та аграрії Тернопільщини обговорили закон про ринок землі з міністром агрополітики

Голови громад та аграрії Тернопільщини обговорили закон про ринок землі з міністром агрополітики

Голови громад та аграрії Тернопільщини обговорили закон про ринок землі з міністром агрополітики
. Суспільне Тернопіль

У Трибухівцях поблизу Бучача міністр агрополітики Роман Лещенко зустрівся з головами громад та аграріями, щоб обговорити закон про ринок землі. Загалом на заході було близько 80 людей. Про це розповіла речниця облдержадміністрації Зоряна Герасимів.

Голова Копичинецької громади Богдан Келічавий запитав у міністра, чи можна продати землю, яка перебуває в комунальній власності. Роман Лещенко відповів так:

"Наша позиція така, що землі державною та комунальної власності сільськогосподарського призначення не є об’єктом купівлі-продажу. Причина дуже проста. Об’їхавши всю Україну – це є прохання українського народу", - каже Лещенко.

Богдан Келічавий каже, наразі у громаді є проблема через те, що державні землі передали ОТГ без інвентаризаційних номерів:

"Було потрібно шукати самостійно і консультуватися стосовно того, як їх приймати і інвентаризовувати, реєструвати вже на свою громаду. Це більше була така демонстраційна подія.. В таких подіях я більше ціную контакти. А рішення вже будемо шукати разом з командою".

Участь у зустрічі взяв також голова Лановецької громади Роман Казновецький.

"Міністру розповідав проблематику, яка є на рахунок тих самих польових доріг, які фермери незаконно обробляють. А питання я більше ставив нашим товаровиробникам про те, як можна стимулювати наше сільське населення для розвитку, для залучення коштів. Це питання ягідництва, це питання саджанців, можливості і розвитку. Отримав відповіді на свої питання, нові знайомства, вже маю декілька буклетів по посадковому матеріалу, маю контакти до виробників ягідництва. Ми вже домовились про зустріч і про розвиток ягідництва на Лановеччині", - каже Казновецький.

Міністр агрополітики Романа Лещенка розповів, як продати землю, яка перебуває в оренді і чи потрібно для цього розірвати договір:

"Є інститут переважного права. Ми в рамках закону про земельну децентралізацію виписали процедуру. Повідомляти в двомісячний термін орендаря про те, що маєте намір відчужити землю. Особа може скористатися переважним правом, в двомісячний термін надати вам відповідь. Якщо така особа відмовляється, то ви маєте право розпорядитися своєю власністю в будь-якій третій особі по ціні, яку ви окреслили в відповідній пропозиції. Всі розрахунки проводяться в безготівковій формі. Нотаріуси посвідчують відповідні угоди, а держава в особі Держгеокадастру та Міністерства юстиції здійснює земельний моніторинг щодо цих угод і оприлюднює їх".

Також під час зустрічі підписали меморандум про співпрацю між Міністерством агрополітики та продовольства України, Тернопільською облдержадміністрацією та Всеукраїнською асоціацією громад. Голова облдержадміністрації Володимир Труш каже, мета цього меморандуму – посилити економічні можливості розвитку сіл.

Нагадаємо, ринок землі запрацював з 1 липня. Наразі, купити землю можуть лише фізичні особи. Зокрема, аграрії, які орендують землю, але – не більше 100 гектарів у одні руки. Розповів директор обласного департаменту агропромислового розвитку Володимир Стахів. За його словами, мораторій на продаж землі діяв в Україні з 2001-го року. Скасували його торік. Володимир Стахів каже, на Тернопільщині аграрії зараз орендують 531 тисячу гектарів землі. За минулий рік вони сплатили понад 2 мільярди гривень орендної плати.

Що відомо

На початок