100 тисяч на ескіз: який вигляд матиме парк імені Шевченка у Ніжині

100 тисяч на ескіз: який вигляд матиме парк імені Шевченка у Ніжині

100 тисяч на ескіз: який вигляд матиме парк імені Шевченка у Ніжині
.

100 тисяч гривень за ескіз проєкту реконструкції парку імені Тараса Шевченка у Ніжині отримає архітекторка з Полтави Ольга Завора. Вона перемогла у конкурсі, організованому міськрадою. Згідно з ескізом, напис «Парк імені Шевченка» та пам’ятник українському поетові при вході в парк залишаться, їх підкреслить вхідна група. Планується розчищення озера, в центрі якого збудують ротонду. Зонування в парку залишиться незмінним – там будуть спортивні майданчики, атракціони і кафе. Сам парк Шевченка в Ніжині не реконструювали щонайменше 30 років. Який вигляд він матиме після реконструкції читайте далі.

100 тисяч на ескіз: який вигляд матиме парк імені Шевченка у Ніжині
100 тисяч на ескіз: який вигляд матиме парк імені Шевченка у Ніжині.

Такий вигляд матиме парк Тараса Шевченка у Ніжині після реконструкції, каже міський голова Ніжина Олександр Кодола. Цей ескіз проєкту реконструкції парку переміг у конкурсі від Ніжинської міськради. Його розробила архітекторка з Полтави Ольга Завора. Загалом було 10 учасників. Переможниця отримає 100 тисяч гривень.

«Основною вимогою було залишити зони, які були передбачені техзавданням. Це спортивна зона, зона для відпочинку, також на території парку мають залишитися будівлі, які тут існують, які на даний момент є в оренді», – каже Тетяна Плетньова, начальниця сектору інвестиційної діяльності Ніжинської міськради.

Парк у 1999-му на 49 років орендувала фірма з назвою «Партнер», каже Тетяна Плетньова. Згодом в оренді залишилися певні ділянки. Тому зони кафе та атракціонів просили з проєкту не прибирати.

«На жаль, договір був підписаний і складений таким чином, що його не можна розірвати. На жаль, в односторонньому порядку з боку міської влади. Тому будемо знаходити якісь точки дотику, компроміси», – говорить Олександр Кодола, міський голова Ніжина.

Згідно з проєктом, залишиться напис «парк імені Шевченка» і пам’ятник поетові. Їх доповнить вхідна група. Асфальт замінять плиткою. Реконструюють центральний фонтан, оновлять сцену. З’являться скульптури з каменю та арматури. Комісія конкурсу внесла в проєкт певні зміни, каже Тетяна Плетньова.

За її словами, для прикладу – буде встановлено колесо огляду та додані фонтани. На території літньої сцени будуть змонтовані місця для сидіння в загальній стилістиці парку.

Дерева мають зберегти, демонтуватимуть лише аварійні.

Проєкт дороговартісний, каже Олександр Кодола, реалізовувати цього року не почнуть, шукатимуть кошти.

Як ніжинці відреагували на ескіз проєкту парку, дивіться у нашому сюжеті:

Читайте також:

Три проєкти до 30-річчя Незалежності: що саме відремонтують на Чернігівщині

На початок