Китайська соцмережа WeChat видалила десятки ЛГБТ-акаунтів

Китайська соцмережа WeChat видалила десятки ЛГБТ-акаунтів

Китайська соцмережа WeChat видалила десятки ЛГБТ-акаунтів
. aleqt.com

Популярна китайська платформа WeChatWeChat — мобільна платформа для обміну текстовими та голосовими повідомленнями, розроблена компанією Tencent. видалила десятки ЛГБТ-акаунтів, викликавши протести серед студентської спільноти.

Як пише BBC, акаунтами керували, переважно, студенти університетів. Інцидент стався увечері 6 липня і викликав побоювання з приводу посилення контролю над гей-контентом.

Видалення спровокували хвилю онлайн-підтримки ЛГБТ-спільноти, багато хто просив студентські групи "триматися" і "не здаватися". Але частина привітала цей крок, заявивши, що "вже час".

Китай декриміналізував гомосексуальність у 1997 році, але ЛГБТ-спільнота продовжує стикатися з дискримінацією в країні. 7 липня щонайменше дві студентські ЛГБТ-групи виступили з заявами у відповідь на видалення своїх облікових записів у WeChat, зокрема видалення всіх їх попередніх повідомлень.

Групи відомі тим, що виступають за ЛГБТ і гендерну рівність, а також надають підтримку студентам у кампусі.

"Наша діяльність не припиниться через закриття. Навпаки, ми сподіваємося використовувати цю можливість, щоб почати знову, приділяючи особливу увагу гендерним питанням і суспільству, а також виявляючи мужність і любов", — заявило Суспільство Чжіхе Фуданьського університету у Шанхаї.

Тим часом компанія Wudaokou Purple з Університету Цінхуа (Пекін) заявила, що, хоча вона "розчарована" тим, що її "роки наполегливої ​​роботи" були "спалені", це тільки зблизило їх.

Читайте також: Байден призначив у Держдепі спецпредставницю із прав ЛГБТ

Держдепартамент США заявив журналістам, що "стурбований" тим, що облікові записи були видалені, коли вони "просто висловлювали свою думку, здійснюючи своє право на свободу вираження та свободу слова". Але деякі китайські користувачі соціальних мереж погодилися з кроком.

"Я не заперечую, якщо ЛГБТ-спільнота буде тихо займатися своїми справами, але чому вони повинні продовжувати нав'язувати мені свої ідеали через ці групи? Було б правильно закрити їх", — написав один чоловік.

Багато з закритих облікових записів WeChat відображають повідомлення про те, що вони "порушили" правила інтернету без будь-яких деталей. Імена облікових записів також були видалені й просто читаються як "безіменні".

"Після отримання відповідних скарг весь контент був заблокований, а дію акаунта призупинено", — йдеться в повідомленні.

Що відомо

  • Торік Шанхайський тиждень прайду, організований за зразком західних прайдів, був скасований без пояснення причин після 11 років проведення.
  • У 2019 році у китайських кінотеатрах був випущений оскароносний біографічний фільм про Фредді Мерк'юрі "Богемська рапсодія", але посилання на сексуальність соліста Queen і діагноз СНІДу були піддані цензурі.
  • У 2018 році Weibo заявив, що всі повідомлення, пов'язані з гомосексуалізмом, будуть видалені, проте після масового обурення він відмовився від цього.

Читайте також

Melovin здійснив камінґ-аут на Atlas Weekend і звинуватив М1 у тому, що той вирізав це з трансляції

Угорщина обмежила доступ до інформації про ЛГБТ для неповнолітніх

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок