Під Харковом створюють парк декомунізованих скульптур

Під Харковом створюють парк декомунізованих скульптур

Під Харковом створюють парк декомунізованих скульптур
. vodolaga-gromada.gov.ua

Національний меморіальний комплекс "Висота маршала І.С. Конєва" планує зібрати декомунізовані пам'ятники регіону і створити парк монументального мистецтва просто неба. Експонати передають з громад Харківщини.

Першим експонатом з цієї колекції став пам'ятник Леніну з Нововодолазької громади, невдовзі очікують на бронзову скульптуру Леніна з Ізюма, розповів Суспільному заступник генерального директора з наукової роботи Віталій Яковлєв.

Під Харковом створюють парк декомунізованих скульптур
Ленін з Нової Водолаги став першим переданим до комплексу експонатом. vodolaga-gromada.gov.ua

"Ми тільки перші кроки робимо у цьому напрямку. Це просто пам'ятники минулого — і все. Наше завдання — консолідувати суспільство, а не розділяти його. Тому що різні люди мають різні думки з приводу цього. Ми це будемо пропагувати як просто монументальну скульптуру минулого", — сказав Яковлєв.

Громади, які мають декомунізовані скульптури, можуть звернутися до комплексу та передати їх для створення парку монументального мистецтва. Скільки коштуватиме його облаштування, в адміністрації поки не підраховували.

Що відомо

  • Процес декомунізації в Україні розпочався з ухвалення Верховною Радою у 2015 році пакету законів. В рамках декомунізації у Харкові перейменували понад 200 об'єктів топоніміки. Попри декомунізацію, міська влада Харкова наполягає на залишенні проспекту Маршала Жукова у Харкові.
  • Національний меморіальний комплекс "Висота маршала І.С. Конєва" з музеєм розташований у селищі Солоницівка під Дергачами.
На початок