"Пацієнти стабільні": у Полтаві від жінки посмертно трансплантували органи

"Пацієнти стабільні": у Полтаві від жінки посмертно трансплантували органи

"Пацієнти стабільні": у Полтаві від жінки посмертно трансплантували органи
. Охматдит

15-річна дівчина із Черкаської області, якій пересадили нирку від полтавки, почувається добре і нині перебуває у хірургічному відділенні київської лікарні «Охматдит». Про це розповів хірург Олег Годік. Дитину прооперували минулого тижня.

Одну нирку для дівчини, іншу для жінки та печінку для чоловіка посмертно трансплантували від жінки, у якої стався інсульт. Вилучили органи у першій міській лікарні Полтави. Дозвіл на це надали родичі донорки, говорить трансплант-координаторка установи Галія Мустафіна

"Оскільки вона молода і, практично, в іншому здорова, вона підходила, як потенційний донор. Підійшли органи реципієнтам саме в Києві. Були й інші реципієнти, але завжди вивчаємо співвідношення. Тобто, вилучити орган і направити кудись можна, але нам потрібно, щоб він прижився. Ми враховуємо часові проміжки, враховуємо стан пацієнтів і так далі. Було виконано три операції, ми вже маємо інформацію, що пацієнти стабільні" , – говорить трансплант-координаторка першої лікарні Полтави Галія Мустафіна.

«Пацієнти стабільні»: у Полтаві від жінки посмертно трансплантували органи
Трансплантація нирки від посмертного донора в "Охматдиті". Охматдит

"Колеги з Інституту Шалімова (Національний інститут хірургії та трансплантології імені Шалімова – ред.) здійснили забір в Полтаві, привезли нирку в Київ. Ми поїхали забрали її із Шалімова. І після підтвердження типування, тобто сумісності органа і реципієнта, ми здійснили трансплантацію. На сьогодні дівчинка почувається дуже добре, вона вже в палаті зі своїм опікуном. Їсть, п’є, ходить, гуляє, дуже задоволена. І чекає вже, коли додому поїде", – каже хірург київської лікарні «Охматдит» Олег Годік.

За словами Галії Мустафіної, у Полтаві це перша операція з вилучення органів від посмертного донора. Торік перша міська лікарня увійшла до національного пілотного проєкту з трансплантації. Поки жодної такої операції у місті не відбулося.

На початок