На Херсонщині розпочались жнива. Рятувальники перевіряють пожежну безпеку

На Херсонщині розпочались жнива. Рятувальники перевіряють пожежну безпеку

На Херсонщині розпочались жнива. Рятувальники перевіряють пожежну безпеку
. Суспільне Херсон

З початком жнив на Херсонщині рятувальники організували перевірку пожежної безпеки на полях: чи є вогнегасники на комбайнах, чи дотримуються правил безпеки на току.

Цього року початок жнив запізнився через дощі на 5 днів. За два дні встигли зібрати урожай на 20 гектарах, торік – на 150 за цей час, - розказує генеральний директор сільгосппідприємства Віктор Гребецький, поки рятувальники перевіряють комбайн.

На Херсонщині розпочались жнива. Рятувальники перевіряють пожежну безпеку
Суспільне Херсон

"Ми до цього готуємось. У нас вчасно підготовані вогнегасники, пожежні машини та навчений персонал. Цього року важко збирати врожай, багато вологи, комбайни тонуть у багні. Врожай гарний, до 40 центнерів з гектара", - каже Гребецький.

На цьому комбайні 4 вогнегасники, - говорить комбайнер Юрій Баденко. На вогнегасниках має бути вказана дата перевірки. На цьому - червень 2021-го. Досвід гасіння пожежі на машині чоловік набув торік.

"На базі працювали комбайном і пішов дим з комбайна. Пшениця - то не соняшник. Просто дим пішов, вогнегасником позаду затушили і все. На решітному стані. Камінчик десь попав, тертя", - говорить Баденко.

На Херсонщині розпочались жнива. Рятувальники перевіряють пожежну безпеку
Суспільне Херсон

На ячмінному полі - одне з найпоширеніших порушень - відсутні смуги розораної землі та викошеної трави по 3 метри завширшки, - розказав начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям Дмитро Остапенко.

"Вимоги пожежної безпеки – це оборювання, проведення обкосів зернових масивів, проведення розподілу на квартали для запобігання розповсюдження пожежі, проведення навчання комбайнерів, забезпечення перинними засобами гасіння, забезпечення іскрогасниками, наявність трактора, техніки з поливом, пристосованої для гасіння пожежі на полях", - каже Остапенко.

А - це зерновий тік. На машині працюють троє робітників - цього вимагають правила безпеки. Освітлення мають встановити сьогодні-завтра: замість ламп накалювання придбали лед-світильники, - розказав завідувач току Олександр Семеряк. Є тут і бочка з водою.

"Вона працює від кардану, чіпляється до трактора і створюється тиск. 16 кубів бочка може загасити навіть не знаю скільки десятків гектарів посівів чи комбайнів. Так що під час жнив вона у нас постійно стоїть на взводі", - каже Семеряк.

У центрі току - недоукомплектований пожежний щит, другого, який має бути у зварювальному цеху, немає. Знайшли недоліки там, де сортують зерно.

"Там сортувальна для зерна. Там ми побачили, що стоять лампи розжарювання замість лед. У разі потрапляння пилу такі лампи можуть загорітися. Також треба провести технічне обслуговування вогнегасника та по електромережі деякі", - говорить провідний інспектор херсонського районного управління Олег Щурський.

Якщо до повторної перевірки знайдені порушення не будуть усунуті, то мінімальний штраф становитиме 3 400 гривень. Цього року сталося 4 пожежі на полях площею 5 га, минулого було 5 і знищено вогнем більше 50 га. Це пояснюється цьогорічними тривалими дощами, - прокоментував Дмитро Остапенко.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

На початок