Прапор за 5 мільйонів: у Хмельницькому розпочали будівництво флагштоку

Прапор за 5 мільйонів: у Хмельницькому розпочали будівництво флагштоку

Прапор за 5 мільйонів: у Хмельницькому розпочали будівництво флагштоку
. Суспільне Поділля

Будівництво флагштоку прапору України, на яке з бюджету Хмельницької області взяли майже 5 мільйонів гривень, розпочали на території дендрологічного парку «Поділля», що у Хмельницькому. Найбільший державний прапор має з’явитися в обласному центрі до 30 річниці Дня Незалежності України.

Про це Суспільному розповіла директорка департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької ОДА Інна Михайлова.

За її словами, загальна вартість проєкту із будівництва флагштоку державного прапора України становить 4,8 мільйонів гривень, але туди увійшли також роботи з виготовлення проєктно-кошторисної документації, технічного та авторського нагляду тощо. Саме ж будівництво флагштоку та благоустрій прилеглої території, додає посадовиця, обійдеться обласному бюджету в 4,5 мільйона гривень.

«Оскільки флагшток матиме висоту близько 50 метрів, а сама конструкція важитиме понад 70 тон, то фундамент має бути міцним. Розмір самого прапора теж чималий – 10 на 15 метрів, тож конструкція флагштоку має бути стійкою, аби витримати парусність. Біля самої конструкції підрядник має провести благоустрій території – облаштувати доріжки з тротуарної плитки, зробити підсвітку прапора та освітлення, встановити біля двох десятків лавочок та урн, провести відновлення газонів – висадити кущі та квіти», - каже Інна Михайлова.

Наразі у дендропарку в Хмельницькому проводять роботи з облаштування фундаменту майбутньої конструкції флагштоку. Фото: Суспільне. Поділля.
Наразі у дендропарку в Хмельницькому проводять роботи з облаштування фундаменту майбутньої конструкції флагштоку. Фото: Суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

Згідно тендерної документації, розміщеної на сайті «Prozorro», замовником нового будівництва флагштоку держаного прапору України на території дендрологічного парку «Поділля» у місті Хмельницькому є державне підприємство Хмельницької ОДА «Хмельницька обласна служба єдиного замовника». Підрядником, що виконує усі будівельні роботи, є приватне підприємство «Вектор-М», яке виграло тендер. Його конкурентом на тендері виступало ТОВ «Компанія «Галеон». І хоч остання компанія запропонувала нижчу ціну на проведення будівельних робіт, за критеріями оцінки тендерної пропозиції вони не проходили, каже директор замовника Андрій Колесник.

На місці, де мають встановити прапор, наразі облаштовують фундамент. Робітник Валентин розповідає: «Зараз ведеться підготовка до подальших бетонних робіт. Забиваємо палі, далі будемо виставляти опалубку та заливати фундамент бетоном».

Згідно укладеного з підрядником договору, усі будівельні роботи з встановлення флагштоку та облаштування території мають бути виконані до 15 серпня цього року. Урочисте підняття найбільшого прапору України в області, зі слів Інни Михайлової, відбудеться у Хмельницькому на День Незалежності.

Що відомо

  • Флагшток висотою у 50 метрів та прапор розмірами 8 на 13 встановлять у Хмельницькому. Виділили на це 5 мільйонів гривень шляхом голосування 49 із 57 депутатів обласної ради на пленарному засіданні, яке відбулося 8 квітня.
  • Думки громадських та політичних діячів Хмельниччини щодо виділення коштів з обласного бюджету на становлення прапору тоді розділилися - одні вважали, що це патріотичний крок, інші - безглузда витрата коштів платників податків.
На початок