Книжку "Бандерівська скриня: Архів УПА з криївки в Кордишеві на Шумщині" репрезентували в Тернополі

Книжку "Бандерівська скриня: Архів УПА з криївки в Кордишеві на Шумщині" репрезентували в Тернополі

Книжку "Бандерівська скриня: Архів УПА з криївки в Кордишеві на Шумщині" репрезентували в Тернополі
. оригінальне

Перевидання книжки "Бандерівська скриня: Архів УПА з криївки в Кордишеві на Шумщині"репрезентували в Тернопільській науковій бібліотеці. Про це повідомив упорядник книжки Григорій Шергей.

У виданні - документи УПА 40-х років ХХ століття. Вони зберігалися в криївці у піддашші церкви в селі Кордишів Шумського району. Також у книжціі зібрані накази, вказівки, звернення, інструкції, листівки підпілля ОУН, статті, реферати, часописи УПА, організаційні та господарські записи. Упорядкували видання Григорій Шергей та Анатолій Лукащук, які родом із Кордишева та директорка обласного центру охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини Марина Ягодинська.

У 2011-му році в Кордишеві до 500-річчя села ремонтували церкву. Тоді під дахом храму виявили криївку, а в ній – скриню з речами упівців. Григорій Шергей і Анатолій Лукащук вирішили про це написати книжку, щоб кожен українець міг детально дізнатися про цю знахідку.

Анатолій Лукащук - упорядник книжки:

"Перше, що були - це накази крайового провідника – Буруна. Це був такий наказ в Києві, де наказувалося про дисципліну в рядах УПА. Пише, що будуть карати за п'янство, легковажну витрату часу, неробство, неуцтво. Були знайдені навушники, які в зимову пору року використовувались, щоб в зимову пору під пілотку насаджувати і щоб не було холодно, рукавиці, були шинелі, піджак, як в нас говорять вдома – спенсер. Ці всі речі були опубліковані на фотографіях. Цікава річ була виявлена на лацканні цього піджака – тризуб, який був виготовлений вручну –ось це цей тризуб".

Упорядник книжки Григорій Шергей, каже, речі, про які йдеться в книжці, унікальні також тим, що пролежали в криївці до часів Незалежної України, і були знайдені, коли їх уже можна показати громадськості:

"Хто буде читати книжку – він побачить, що там є установча конференція з'їзду нової організації, яку хотіли а 44-му році організувати в доповнення Організації Українських Націоналістів. Ми впорядкували документи, ми їх передрукували, оцифрували, тому що багато було таких матеріалів, які було складно уже прочитати, хоча всі були збережені надзвичайно добре. Взимку там було сухо, тому що там тільки під бляхою ця криївка зберігалася, а влітку сонце знов висушувало їх, не було впливу сонця, не було вологи".

Перше видання книжки вийшло накладом у 2017-му році, а наприкінці 2019-го – книгу доповнили і перевидали.

"До нового видання, - каже Анатолій Лукащук,- додали, хто саме переховувався у криївці. З'ясували, що це упівці, які входили до керівництва районного та підрайонного проводів Організації Українських Націоналістів. Про це дізналися з документів архівів Служби Безпеки України та Міністерства Внутрішніх Справ, а також під час експедиції обласного центру охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини".

Марина Ягодинська, директорка обласного центру охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини:

"У нас була експедиція нашого центру археологічна і історична. Археологи розкопки там проводили, археологи – досліджували вхід до криївки, бо до сих пір не знали, яким чином повстанці діставалися тої криївки, знайшли ще одну криївку, знайшли ящик з патронами. От тут власне ті уже патрони".

На репрезентацію книжки прийшла докторка історичних наук Леся Білоус:

"Якщо ми не будем відкривати маловідомі сторінки, якщо ми ніколи не будемо усвідомлювати, особливо наші діти, хто ми є, тому вважаю, що ніхто нам не може краще це представити, як реальні архівні дані".

На початок