Штучний інтелект відновив втрачені частини картини Рембрандта

Штучний інтелект відновив втрачені частини картини Рембрандта

Штучний інтелект відновив втрачені частини картини Рембрандта
.

Штучний інтелект відновив втрачені частини картини Рембрандта "Нічна варта". 300 років тому полотно обрізали з усіх боків, щоб помістити у новому залі мерії Амстердама.

Щоб поціновувачі мистецтва знову змогли побачити повну картину, штучний інтелект обробив всю наявну про неї інформацію. Йому надали відсканований оригінал високої роздільної здатності, а також намальовану Геррітом Лунденсом копію "Нічної варти", яка виставляється в Лондонській художній галереї.

Піксель за пікселем програмі вдалося відновити кольори та деталі, які імовірно були використані в оригінальній роботі.

"Тепер ми раптом зрозуміли, як Рембрандт – майже як танцювальний керівник чи виконавець – намагається перехопити наш погляд і рухати ним крізь композицію, до її центральної частини, де зображені капітан з лейтенантом, – розповів у коментарі BBC Пітер Рулофс, керівник відділу живопису та скульптури Державного музею Амстердаму.

Відновлені частини картини надрукували та встановили обабіч оригінальної роботи. Так відвідувачі можуть отримати повне уявлення про те, яку роботу прагнув створити художник.

Штучний інтелект відновив втрачені частини картини Рембрандта

Протягом трьох місяців доповнене полотно можна буде побачити в Державному музеї в Амстердамі. Також вони доступні для перегляду онлайн.

Що відомо

  • Це полотно Рембрандт у 1642 році створив на замовлення Стрілецького товариства, але вже у ХІХ столітті воно втратило свій первинний вигляд.
  • З 1715 року на малюнку відсутні 60 см зліва, 22 см згори, 12 см знизу та 7 см справа. Найбільше постраждала ліва частина картини, з якої зникли два стрільці.
  • Протягом ХХ століття вандали тричі намагалися зіпсувати цей шедевр. Спочатку був вирізаний шматок полотна, потім картині завдали понад 10 ударів ножем, а втретє – облили сірчаною кислотою.

На початок