7 років тому літак Іл-76 збили у Луганському аеропорту

7 років тому літак Іл-76 збили у Луганському аеропорту

7 років тому літак Іл-76 збили у Луганському аеропорту
.

7 років тому літак Іл-76 збили у Луганському аеропорту російські бойовики з переносного зенітно-ракетного комплексу. На борту було 40 бійців 25 окремої повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу — усі вони загинули.

У березні 2021 року Красногвардійський районний суд виніс вирок Ігорю Плотницькому, Олександру Гуреєву та Андрію Патрушеву за організацію збиття літака – довічне ув’язнення без компенсації майна. У службовій недбалості, яка призвела до збиття літака, звинувачували тодішнього начальника Штабу АТО генерал-майора Віктора Назарова. У травні цього року Верховний суд закрив кримінальне провадження щодо нього через невиявлення складу злочину. Зараз у Європейському суді на розгляді перебуває заява від родичів загиблих військових у якій зазначено, що Україна не провела ефективного розслідування щодо збиття літака.

7 років тому літак Іл-76 збили у Луганському аеропорту
7 років тому літак Іл-76 збили у Луганському аеропорту. Фото: Суспільне. Дніпро

Син Надії Гайдук, Ілля Гайдук, – один з загиблих під час збиття Іл-76. Хлопець був командиром самооборони криворізького Майдану, очолював Інгульську паланку Українського козацтва. Від початку війни декілька разів самостійно звертався до військкомату, його мобілізували до складу 25-ї окремої повітрянодесантної бригади.

"Наші сини не загинули, вони віддали життя за Україну. Донька питала: Ілюша, навіщо тобі це треба, може б ти не летів? Він сказав: а хто, як не ми? Я казала: Ілюшка, давай я приїду заберу тебе. Останнє, що він сказав: мамо, такий страшний літак. Він йшов добровільно. Хлопці йшли добровільно", – говорить Надія Гайдук – мама загиблого десантника.

7 років тому літак Іл-76 збили у Луганському аеропорту
Вшанування пам'яті військових у Кривому Розі 13 червня 2021 року. Фото: Суспільне. Дніпро

У причетності до загибелі Іллі та ще 48 людей у березні 2017 року Павлоградський міськрайонний суд звинуватив начальника Штабу АТО генерал-майора Віктора Назарова. За службову недбалість, яка призвела до збиття літака, його засудили до 7 років позбавлення волі. Він подав апеляцію, Дніпровський апеляційний суд її не задовольнив. Проте, у травні цього року Верховний суд задовольнив його касацію, кримінальне провадження закрили через невиявлення складу злочину. Адвокат потерпілих Віталій Погосян вважає рішення Верховного суду неправомірним. Каже, судді вирішили, що ризик був виправданий, не звернувши увагу на те, що Назаров проігнорував кілька попереджень розвідки та СБУ.

"13 червня 2014 року о 16:05 та о 20 годині була направлена відповідна інформація від СБУ про наявність двох груп бойовиків, які пішли збивати літаки, яка була проігнорована саме генералом Назаровим. Про який виправданий ризик йде мова, якщо відправлення літака, знаючи, що група бойовиків, яка збиватиме літаки? Це явна загроза життю тих осіб, які були послані у цьому літаку", – Віталій Погосян – адвокат потерпілих.

7 років тому літак Іл-76 збили у Луганському аеропорту
Суд по справі генерала Назарова. Фото: Суспільне. Дніпро

Також під час розгляду справи судді керувалися рішенням Красногвардійського районного суду щодо бойовиків Плотницького, Гуреєва та Патрушева, яке ще не набуло чинності, тому на його підставі, каже Погосян, не можуть ухвалювати інші рішення. Крім того, судді акцентували на тому, що Назаров не мав необхідного бойового досвіду, аби забезпечити безпечну посадку літака. І послалися на постанову Верховної Ради про визнання Російської Федерації державою-агресором. Але її ухвалили у 2015 році, за рік після збиття Іл-76. Віталій Погосян говорить: їхня сторона передбачала таке рішення. Тому ще у 2016 році родичі загиблих військових подали заяву до Європейського суду з прав людини. Зокрема, у ній вказано, що Україна не провела ефективного розслідування щодо збиття літака. Також планують подавати цивільні позови.

"Ми будемо вже звертатися до Міністерства оборони України, яке не забезпечило безпеку нашим хлопцям, які летіли у літаку, а також до Генеральної прокуратури, яка провела неефективне досудове розслідування. І за результатами цих цивільних позовів, чи будуть вони задоволені, чи ні, ми надалі будемо думати, можливо ще від інших осіб будемо подавати також до Європейського суду з прав людини. Тому що на національному рівні, як з'ясувалося, ми не можемо добитися правди", – говорить Віталій Погосян – адвокат потерпілих.

7 років тому літак Іл-76 збили у Луганському аеропорту
7 років тому літак Іл-76 збили у Луганському аеропорту. Фото: Суспільне. Дніпро

Що відомо

  • 14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу було уражено літак Іл-76. Він загорівся та впав. На його борту було 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Усі загинули.
  • 17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині розпочався судовий процес у справі про загибель українських військовослужбовців у літаку Іл-76. На лаві підсудних був генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції. Його обвинувачували в вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).
  • 27 березня 2017 року суд присудив йому 7 років ув’язнення, однак генерал подав апеляцію. Апеляційний суд залишив вирок чинним.
  • Паралельно з судовим процесом у «справі генерала Назарова» в Дніпрі тривав суд у справі проти ватажків угруповання «ЛНР» – Ігоря Плотницького, Олександра Гурєєва та Андрія Патрушева – за збитий військовий літак Іл-76 з українськими військовослужбовцями на борту.
  • У січні 2017 року прокуратура Дніпропетровської області повідомила, що передала до суду обвинувальний акт проти Плотницького та двох командирів незаконних збройних формувань. Дії цих осіб кваліфікували як терористичний акт (частина 3 статті 258 Кримінального кодексу України). Справу слухали у Червоногвардійському райсуді Дніпра понад три роки.

Читайте також

  • У Кривому Розі вшанували пам’ять українських військових, які загинули у збитому бойовиками Іл-76
  • Катастрофа Іл-76: терористів "ЛНР" Плотницького, Гурєєва, Патрушева засудили до довічного ув'язнення
  • «Він мріяв про мирну, цивілізовану, красиву Україну», – мати загиблого в Іл-76 бійця
  • В Міноборони вшанували пам’ять загиблих під час катастрофи літака Іл-76
На початок