Росія вийшла з угоди про "відкриту сушу" з США

Росія вийшла з угоди про "відкриту сушу" з США

Росія вийшла з угоди про "відкриту сушу" з США
. Кремль. Фото: Pixabay

Росія вийшла з меморандуму про вільне переміщення дипломатів територією країни, де вони працюють, підписаного з США у 1992 році.

Відповідне розпорядження уряду Російської федерації опубліковане на офіційному порталі правової інформації РФ.

Відмова від Меморандуму стала частиною "відповіді" Росії на санкції США, запроваджені проти РФ у квітні 2021 року, пов'язані з втручанням Росії у вибори, кібератаками, а також переслідуванням опозиціонера Олексія Навального. Крім того, Росія внесла США в список країн, які проводять недружню політику, і на підставі цього заборонила американській дипломатичній місії в Москві наймати на роботу російських громадян.

Відтепер дипломатичні представники США зможуть переміщатися територією РФ виключно за погодження з російською владою.

Наразі і у Вашингтоні, і у Москві відсутні посли обох держав. Російський посол Анатолій Антонов в березні покинув США, поїхавши додому "для консультацій", а потім Москву залишив і посол США в Росії Джон Салліван.

Що відомо

  • 7 червня Володимир Путін підписав закон про денонсацію участі Російської Федерації у договорі про відкрите небо.
  • Відповідно до його умов, держави-члени договору можуть здійснювати польоти розвідувальних літаків над територією один одного з метою контролю військової діяльності.
  • Після того, як Вашингтон оприлюднив заяву про вихід з договору, у МЗС заявили, що починаючи з 2015 року "роль та ефективність ДВН у цілому поступово знижується через неможливість здійснювати міжнародний повітряний моніторинг за військовою активністю Росії".
  • Сполучені Штати 21 травня включили до санкційного списку три російські компанії і 13 суден, що пов'язані із будівництвом газопроводу "Північний потік-2".
  • У травні 2021 року США заявили, що не планують відновлювати співпрацю з Росією у рамках Договору про відкрите небо з контролю над озброєннями, який дозволяє короткі неозброєні спостережні польоти над країнами-членами.

Читайте також

Який інтерес України в можливій зустрічі Байдена та Путіна. Коментує експертка

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок