Жителі Чулаківської ТГ на Херсонщині проти розорення території, де розташована Долина курганів

Жителі Чулаківської ТГ на Херсонщині проти розорення території, де розташована Долина курганів

Жителі Чулаківської ТГ на Херсонщині проти розорення території, де розташована Долина курганів
. Суспільне Херсон

На Херсонщині проти розорення території, де розташована Долина курганів, виступають жителі Чулаківської територіальної громади. Вони звернулися до суду та на місцевій сесії, яка відбулася 8 червня, депутати прийняли рішення повернути 700 гектарів землі з орендованих до комунальної власності Чулаківської ТГ.

Головна спеціалістка з земельних питань Чулаківської громади Світлана Сухініна говорить, на позачерговій сесії відмовили одному з орендарів у зміні цільового призначення земельних ділянок, які розташовані на території Долини курганів.

"У нас був орендар Якименко. Вони звернулися до нас за зміною цільового призначення земельних ділянок із сінокосів, пасовищ для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Рішенням Садівської сільради їй була надана ця земельна ділянка. Наші депутати застопорили це питання у зв`язку з тим, що люди були незгодні і що вони розорюють ці земельні ділянки. Тому що це раніше були землі колективної власності і вони призначалися для сінокосів і пасовищ".

У Херсонській обласній прокуратурі розказали, що після перевірки даних держгеокадастру з`ясували, через розорення земель були зруйновані 3 кургани. Частина відданих в оренду земель входить до зони Чорноморського біосферного заповідника, де господарська діяльність заборонена.

Наталія Мяло - начальниця управління представництва інтересів держави у суді Херсонської обласної прокуратури. Жінка говорить, прокуратурою ініційовано у судовому порядку визнання недійсними двох договорів оренди земельних ділянок загальною площею 700 га. На теперішній час позови перебувають у проваджені господарського суду. Розгляд справ триває.

Наталя Мяло додала, що прокуратурою було встановлено, земельні ділянки були передані без обов`язкового проведення конкурсної процедури. Ця земля розташована у Іванівці, яка входить до складу Чулаківської ТГ. Місцева жителька Ольга Жукова говорить, що люди тут заробляють переважно тваринництвом через неродючість земель. Жінка знає про історичне значення долини курганів.

"Є кургани по всій території України, де менше, де більше. Але наш вчений краєзнавець Микола Оленковський дослідив кожен курган Херсонщини і довів, що саме наша територія від села Пам`ятного до Ягорлицької затоки має понад 300 курганів. Причому епохи ямної культури, тобто вони старіші за єгипетські піраміди. Вони унікальні з історичного боку і з боку природи", - говорить Ольга Жукова.

Жителі Чулаківської ТГ на Херсонщині проти розорення території, де розташована Долина курганів
Суспільне Херсон

Місцеві жителі не можуть зрозуміти, для чого ці землі розорюють. В`ячеслав Жолуденко працював агрономом і говорить, тут земля неродюча. Чоловік каже, ці землі, які нелегально вони перевели у товарне виробництво, в яких PH перевищує 16. Додав, тут нічого рости не буде - норма PH не має перевищувати 6.

На підтвердження місцеві показують поле, де цьогоріч була посіяна пшениця. На солончаках вона майже не сходить. Місцевий депутат Ярослав Пастухевич говорить, жителі Іванівки виступають проти зміни цільового призначення цих земель, тому будуть і далі судитися за повернення всієї території громаді.

"Землі колишнього КСП "Південний", ця вся земля розділилася на пайщиків. Перше, це була пахотна земля, друге, сінокоси і випаси. Пахотна земля оформилась – це рілля, а сінокоси і випаси сказали, що оформлять єдиним масивом і передадуть це громаді. Поки влада змінювалася, воно все захололо, загубилося, документів ніде нічого. Ми зараз це все повертаємо і хочемо вернути цю землю в громаду і розпаювати, як це має бути за законом", - говорить Ярослав Пастухевич.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

На початок