Замість вулиці Московської: мер Барвінкового каже, його "неправильно зрозуміли"

Замість вулиці Московської: мер Барвінкового каже, його "неправильно зрозуміли"

Замість вулиці Московської: мер Барвінкового каже, його "неправильно зрозуміли"
. mapio.net

На сесії Барвінківської міськради у липні розглянуть питання про перейменування вулиць на честь земляків, загиблих у бойових діях на сході України.

У цьому Суспільне 10 червня запевнив міський голова Барвінкового Олександр Бало.

Рішення про перейменування вулиць мають винести на громадські слухання, після — на розгляд депутатів. Мер не сумнівається, що перейменування відбудеться, жодного спротиву цьому немає. Говорить, на школах у Барвінковому, де вчилися двоє загиблих, встановлені меморіальні дошки.

"У нас загинули Женя Солодовников, Юра Лінивенко і Андрій Лелякін. Лелякін з селища Друга Іванівка... Ми будемо виносити, хай люди пропонують, які вулиці. Одна однозначно — Московська, і будемо дивитися, ще яку вулицю. Дві у місті і одну по селищу Іванівка", — пообіцяв Бало.

"Ми тут усі знайомі, і у нас на це питання не має спротиву, ми цих хлопців знаємо. Ні від кого немає спротиву, просто потрібна певна процедура", — додав він.

Замість вулиці Московської: мер Барвінкового каже, його "неправильно зрозуміли"
На сході України загинули троє бійців з Барвінківщини. Суспільне Харків

На питання про перевірку, яку ініціювали його однопартійці у відповідь на критику, Бало зазначив, що керувався законодавством, а його лист-відповідь активісту сприйняли емоційно.

"Насамперед трішки неправильно зрозуміли лист. Його сприйняли не юридично, а емоційно. Юридично міський голова не може сказати: "Я перейменовую вулицю", це процедура юридична — змінити вулицю і затвердити на сесії... Я сам був на захисті міста, організовував за свої кошти, коли ще не був головою, у 2014 році від Слов'янська блок-пост", — згадує Бало.

Після розголосу до голови громади звернулася керівниця регіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова.

"Проінформувала, в межах компетенції, про нормативні акти, що визнають Росію агресором, а також ознайомила з Указом Президента "Про День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України", де міститься така настанова "забезпечувати здійснення заходів із вшанування пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України", — написала Тахтаулова у Facebook.

Що відомо

  • 9 червня стало відомо, що мер Барвінкового відмовився виносити на розгляд пропозицію громадської організації, яка просила перейменувати вулицю Московську на честь одного з місцевих жителів, загиблих у бойових діях на сході України. Однією з підстав відмови міський голова вказав те, що між Україною та РФ офіційно не оголошено війни. Це обурило ініціаторів звернення.
  • У коментарі Суспільному 9 червня Олександр Бало сказав, що питання перейменування — не на часі, є більш нагальні проблеми, такі як, наприклад, ремонт доріг.
  • На сесії Харківської облради 10 червня фракція "Європейська солідарність" засудила позицію міської влади Барвінкового. Голова фракції "Блоку Світличної "Разом!" Вікторія Белявцева, від якої балотувався Бало на місцевих виборах, сказала, що партія проведе внутрішню перевірку.
На початок