Кожна п'ята школа Харківщини — малочисельна

Кожна п'ята школа Харківщини — малочисельна

Кожна п'ята школа Харківщини — малочисельна
. Суспільне Харків

Близько 20% шкіл на Харківщині — з низькою наповнюваністю класів. Чи закривати заклади, вирішують громади.

Про роботу шкіл на Харківщині в ефірі "Українського радіо Харків" розповіла очільниця обласного Департаменту науки і освіти Анжеліка Крутова. За її словами, навчання однієї дитини цього року коштувало близько 23 тисяч гривень.

"Міські громади мають нижчу вартість навчання дитини, ніж сільські. Віддалені — мають найвищу вартість. Це залежить від наповнюваності класів", — говорить Крутова.

За офіційними даними, на Харківщині — 144 малочисельні школи, минулого року їх було на 10 більше. Скільки шкіл в Харківській області планують закрити цього року, поки невідомо. За словами експерта з питань освіти Програми "U-LEAD з Європою" Сергія Дятленка, у деяких громадах освітньої субвенції може не вистачити на зарплати вчителям.

"В Харківській області є ціла когорта громад, яким не вистачатиме субвенції на заробітну плату педагогічним працівникам", — говорить експерт з питань освіти Програми "U-LEAD з Європою" Сергій Дятленко.

За його даними, найкритичніша ситуація — в Кіндрашівській громаді, Зміївській, Куп'янській, Нововодолазькій, Лозівській.

"Початкову школу бажано не закривати в будь-якому селі, якщо там є хоч трохи учнів, яких можна навчати. В селі буде школа, це деякий осередок зростання, надії й стабільності. І не так проблемно надолужити те, що діти втратять навчаючись у початковій школи в малесеньких класах. Водночас у старших класах точно не може бути менше 10 учнів", — сказав Сергій Дятленко.

На Харківщині є 54 опорні школи з 60 філіями, де навчаються понад 22 500 учнів, говорить Анжеліка Крутова: "Логічним буде понизити ступінь решти шкіл і забезпечити дуже якісні освітні послуги в опорній школі, хоча б для третього ступеня загальної середньої освіти".

Ухвалення таких рішень належить до компетенції громад, пояснює очільниця департаменту.

Що відомо

  • На Харківщині 734 заклади загальної середньої освіти, в яких навчаються близько 260 тисяч дітей.
Читайте також: 92 тисяч грн на одного учня: на Харківщині планують закрити школу
На початок