Росія запропонувала заборонити нову форму збірної України. Чому та як відреагували в УЄФА

Росія запропонувала заборонити нову форму збірної України. Чому та як відреагували в УЄФА

Росія запропонувала заборонити нову форму збірної України. Чому та як відреагували в УЄФА
. Facebook Андрія Павелка

Росіянам не сподобалося зображення українського Криму на футболці жовто-синіх.

Збірна України з футболу отримала нові комплекти форми перед чемпіонатом Європи-2020. Українці зможуть використати на Євро три комплекти форми: жовту, синю та білу.

Центральним елементом форми став обрис України - зображення в межах її кордонів. А також лозунги "Слава Україні!" - "Героям слава!" з зовнішнього та внутрішнього боків спини футболки.

Читайте також: Збірна України представила нову форму перед Євро-2020. Як вона виглядає: фото

Після виходу форми на неї з'явилася реакція представників Російського футбольного союзу (РФС). Вони запропонували її заборонити.

Що трапилося?

В обрисі нової футболки було зображено кордони країни включно із українським Кримом - анексованою Росією територією. У Російському футбольному союзі вирішили, що таким чином форма збірної України несе "політичний підтекст".

Крім того, в РФС зіслалися на регламент УЄФА, у якому вказано символи, які можна зображати на формі. І, як стверджують росіяни, на ігровій формі українці не мали права наносити такі контури.

"В УЄФА обов'язково на це відреагують та заборонять форму. Є регламент, де чітко прописано, які символи та прапори можна зображати. На тренувальній формі вони можуть таке зробити, а на бойовій - не мають права", - зазначив почесний президент РФС В'ячеслав Колосков у коментарі Championat.com.

Як відреагували в УЄФА?

Нова форма збірної України мала була попередньо пройти затвердження в УЄФА щодо дотримання усіх правил та норм. І лише після цього бути офіційно представленою.

В УЄФА відповіли на звернення Росії щодо форми збірної України. І жодних порушень не знайшли.

"Футболка національної збірної України (і всіх інших команд) на Євро-2020 затверджена УЄФА відповідно до правил відносно екіпіровки", - повідомили представники УЄФА в коментарі "Спорт-Експресс".

У РФС виявилися незадоволеними поясненням УЄФА щодо дозволу форми збірної України. І вважають, що європейська організація прийняла "політичне рішення", надаючи відповідний дозвіл.

Що відомо

  • УЄФА розводить українські та російські команди з моменту початку військової агресії Росії на Донбасі.
  • На Євро-2020 зіграють і Україна, і Росія. Росія - в групі В з Бельгією, Данією, Фінляндією; Україна - проти Нідерландів, Північної Македонії та Австрії.
  • Україна та Росія теоретично можуть зустрітитися на стадії чвертьфіналу. Для цього українці мають посісти перше або друге місце, а Росія - друге або перше відповідно, після чого виграти свої матчі в 1/8 фіналу.
  • Раніше РФС звертався в УЄФА щодо заборони російським вболівальникам відвідати матч проти Данії у Копенгагені. В УЄФА запропонували росіянам здати квитки.
На початок