Верховний Суд підтвердив незаконність звільнення Ройтбурда з посади директора Одеського худмузею

Верховний Суд підтвердив незаконність звільнення Ройтбурда з посади директора Одеського худмузею

Верховний Суд підтвердив незаконність звільнення Ройтбурда з посади директора Одеського худмузею
. nv.ua

Верховний суд визнав незаконним рішення депутатів Одеської облради щодо звільнення Олександра Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею. Про це стало відомо з постанови суду.

У касаційній скарзі Олександр Ройтбурд просив скасувати постанову Одеського апеляційного суду від 28 травня 2020 року, яка скасувала рішення Приморського судуПриморський суд визнав звільнення директора та розірвання з ним контракту незаконним. та підтримала звільнення художника. Також Ройтбурд наполягав на поновленні на роботі, визнанні контракту таким, що діє, та стягненні середнього заробітку за час вимушеного прогулу. Відповідачем у цій справі була Одеська обласна рада.

Верховний суд не погодився із висновками суду апеляційної інстанції. Зокрема суд вважає, що відсутні докази щодо порушення Ройтбурдом умов контракту, що могли стати підставою для розірвання контракту та його звільнення з посади керівника Одеського художнього музею.

Верховний суд задовольнив касаційну скаргу. Згідно з постановою, суд ухвалив скасувати постанову Одеського апеляційного суду від 28 травня 2020 року та залишити в силі рішення Приморського районного суду Одеси від 10 лютого 2020 року, згідно з яким, Ройтбурда звільнили з посади незаконно.

Що відомо

  • 4 вересня 2019 року на сесії Одеської облради депутати вирішили звільнити Олександра Ройтбурда з посади директора. "За" проголосував 51 депутат, троє були проти.
  • 10 лютого стало відомо, що Приморський суд Одеської області скасував рішення Одеської обласної ради щодо припинення дії контракту директора художнього музею Олександра Ройтбурда.
  • 1 червня Ройтбурд заявив, що Одеський апеляційний суд скасував рішення Приморського райсуду Одеси від 10 лютого про визнання недійсним рішення обласної ради щодо розірвання контракту.
  • Після цього мешканці Одеси вийшли на акцію протесту під будівлею Одеської ОДА. Вони вимагали від депутатів обласної ради скасувати рішення про звільнення Ройтбурда. На підтримку художника через Zoom виступили письменник Сергій Жадан, міністр культури Олександр Ткаченко, мер Львова Андрій Садовий, режисер Влад Троїцький, і телеведучий Олексій Суханов.
  • 10 серпня депутати Одеської облради намагалися скасувати власне рішення про звільнення Ройтбурда з посади директора. Утім голосів для цього не вистачило. Повторне голосування відбулося 18 грудня 2020 року. Тоді депутати все ж скасували рішення щодо розірвання контракту. За проголосували 43 депутати з 74 присутніх.
На початок