Рада зробила крок до обмеження продажу електронних сигарет

Рада зробила крок до обмеження продажу електронних сигарет

Рада зробила крок до обмеження продажу електронних сигарет
. Ілюстративне фото: pixabay

Верховна рада ухвалила у повторному першому читанні законопроєкт, який ставить за мету обмежити продаж електронних засобів для куріння та користування ними у громадських місцях.

Проєкт закону №4358 "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну" під час засідання Ради 1 червня підтримали 339 нардепів.

Ініціатором законопроєкту є Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Відповідно до пояснювальної записки, однією з основних цілей документу є запровадження визначень та вимог щодо електронних сигарет, рідин та заправних контейнерів до них, а також обмеження їхнього продажу.

Як заявляють автори законопроєкту із посиланням на дані Київського міжнародного інституту соціології, норму про запровадження заборони продажу електронних сигарет неповнолітнім підтримують 91% українців.

"Вживання тютюнових виробів – один з основних факторів ризику виникнення неінфекційних захворювань (серцево-судинних, цукрового діабету, раку, хронічних обструктивних захворювань легень і розладів психічного здоров’я), що спричиняють майже 84% усіх смертей в Україні. За даними Міністерства охорони здоров’я України, щороку 85 тисяч українців помирає від хвороб, спричинених курінням", – зазначається у тексті пояснювальної записки.

Що передбачає законопроєкт

Проєкт закону пропонує визначити низку термінів щодо куріння, зокрема, "бездимний тютюновий виріб", "викиди", "добавка" та "викликання залежності". Також він передбачає обмеження на куріння електронних сигарет у громадських та на робочих місцях.

Окрім того, документ пропонує заборонити рекламу електронних пристроїв для куріння на вулицях, у ЗМІ та в інтернеті, а також заборонити рекламну викладку в місцях продажів.

Також законопроєкт має обмежити продаж тютюнових виробів і рідин з ароматизаторами.

"Норми законопроєкту передбачають заборону продажу особам до 21 року, заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу електронних сигарет, вимоги до маркування упаковок електронних сигарет, рідин та заправних контейнерів", – зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту.

Додатково закон встановлює вимогу про те, що 30% площі на пачках тютюнових виробів для бездимних сигарет повинні займати медичні попередження.

Що відомо

  • Раніше Рада у першому читанні підтримала законопроєкт №4212 про заборону реклами електронних сигарет та рідин, що використовуються в електронних цигарках.
  • Верховна рада на засіданні 2 грудня минулого року ухвалила заборону на продаж електронних сигарет неповнолітнім. Метою закону є "збереження життя та здоров’я дітей, запобігання випадкам продажу дітям електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах".
  • Також законопроєкт посилює адміністративну відповідальність і встановлює заборону на продаж електронних сигарет особам, які не досягли 18 років.
  • Окрім того, він прирівнює електронні сигарети та рідини, що використовуються в електронних сигаретах, до тютюнових виробів.

Читайте також

"Норма не працює". Експерт прокоментував заборону на продаж електронних сигарет неповнолітнім

No vaping. Експерт пояснив, чи зможуть штрафи зупинити продаж електронних цигарок дітям

Учені пояснили, чому не варто курити канабіс під час вагітності

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок