Університет Каразіна встановить дошку Шевельову на бібліотеці

Університет Каразіна встановить дошку Шевельову на бібліотеці

Університет Каразіна встановить дошку Шевельову на бібліотеці
. kharkovgo.com

На фасаді бібліотеки Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна на вулиці Університетській, 25, де працював мовознавець Юрій Шевельов, встановлять меморіальну дошку його пам'яті.

Вчена рада ХНУ імені Каразіна погодила встановлення дошки 31 травня, ініціатором ідеї виступили ректор Віль Бакіров та декан філологічного факультету Юрій Безхутрий, розповів Суспільному проректор з науково-педагогічної роботи Анатолій Бабічев.

"Юрій Шевельов — почесний доктор університету, тому до нього завжди було шанобливе ставлення. 9 березня була відкрита галерея портретів лауреатів Шевченківської премії — випускників університету, чільне місце там займає портрет Шевельова. Тож ми продовжуємо роботу з вшанування видатного каразінця", — сказав Бабічев.

Шевельов багато працював у будівлі центральної наукової бібліотеки ХНУ.

"Це єдина, на жаль, історична будівля, яка залишилась університетською. Саме в цій будівлі дуже багато часу проводив мовознавець. Нинішніх будівель тоді не було в університету. Від наших учених дуже багато чув розповідей про роботу ученого саме в бібліотеці", — зазначив Бабічев.

До 15 червня в університеті мають розробити ескіз та погодити напис, після чого — направити до Харківської міськради документи для погодження та затвердження на топонімічній комісії. Тоді ж стане зрозуміло, скільки коштів знадобиться на виготовлення таблички.

"Наступного тижня почнемо роботу зі скульпторами. Громадськість дуже активно підтримувала цей процес, тому думаю, що спільно зможемо вирішити це питання", — додав проректор.

Що відомо

  • Наприкінці квітня 2021 року активісти у Харкові оголосили збір коштів на відновлення меморіальної дошки, яку розбили у 2013 на фасаді будинку, де жив Шевельов. Необхідну суму зібрали за десять днів. Відновити дошку планують влітку або восени 2021.
  • У травні 2021 року квартира Шевельова у Харкові стала творчою резиденцією, її вперше показали журналістам. Першим резидентом став письменник Юрій Андрухович.

На початок