«Підігрію на газу та буду купатись»: у Полтаві гарячу воду відключили близько 68 тисячам людей

«Підігрію на газу та буду купатись»: у Полтаві гарячу воду відключили близько 68 тисячам людей

«Підігрію на газу та буду купатись»: у Полтаві гарячу воду відключили близько 68 тисячам людей
. Суспільне Полтава

Майже на три тижні третині жителів Полтави відключать гарячу воду. Це тому, що від 31 травня призупиняють роботу найбільшої у місті котельні, що на вулиці Ціолковського, каже речник підприємства «Полтаватеплоенерго» Олександр Циганок. Роблять це для того, щоб підготуватися до наступного опалювального сезону.

Понад 68 тисяч жителів Полтави забезпечує теплом та гарячою водою котельня на вулиці Ціолковського. Вона найбільша у місті. 31 травня котельню зупиняють для проведення планових робіт.

"Це – клапан для подачі води на котел. Ми його зараз закриваємо для того, щоб зупинити подачу гарячої води на мікрорайони Сади-1, Сади-2 та Огнівку", — говорить оператор котельні на вулиці Ціолковського Сергій Бугрим.

У Полтаві гарячу воду відключили близько 68 тисячам людей
31 травня котельню зупиняють для проведення планових робіт. Суспільне Полтава

Крім цих мікрорайонів, гарячу воду звідси постачають також на Алмазний.

"Дискомфорт у гарячому водопостачанні, отримають лише мешканці Алмазного. Мікрорайони Сади та Огнівка будуть переключені на іншу котельню на вулиці Героїв Сталінграда, 12", — каже начальник котельні на вулиці Ціолковського Роман Конюший.

Приблизно за тиждень перед відключенням гарячої води, полтавців попереджували через соцмережі, сайт підприємства та оголошення на під’їздах.

«Підігрію на газу та буду купатись»: у Полтаві гарячу воду відключили близько 68 тисячам людей
У Полтаві гарячу воду відключили близько 68 тисячам людей. Суспільне Полтава

"Я 31 травня вранці чула по телебаченню, що на Алмазному буде відключення води. Підігрію на газу та буду купатись. Чи й не проблема", — говорить полтавка Віра Друщенко.

"Вода має бути постійно, розумієте? Це я так вважаю. Але технічні умови такі, що треба робити профілактику. Нічого, переживемо. Нагріти є кип’ятильник, газова плита", — розповідає полтавець Віктор Шитов.

Призупинять котельню на 18 днів, до 17 червня. Це довше, ніж усі інші, бо вона має більші потужність та протяжність теплових мереж, каже Роман Конюшний.

У Полтаві гарячу воду відключили близько 68 тисячам людей
Роботу котельні призупиняють, щоб підготуватися до наступного опалювального сезону. Суспільне Полтава

"Нам необхідно виконати такі обов'язкові задачі, як гідравлічні випробування теплових мереж, ліквідація поривів після цих випробувань, перевірка приладів обліку, контрольно-вимірювальних приладів, а також ремонт технологічного обладнання", — каже начальник котельні на вулиці Ціолковського Роман Конюший.

"З кожної гривні, яку сплачує наш споживач, п'ять копійок безпосередньо відраховуємо у фонд виконання проведення робіт. Наперед ми не можемо зорієнтуватися у тій сумі, яка буде необхідна хоча б із тих міркувань, що тільки після проведення гідравлічних випробувань, ми можемо побачити слабкі місця теплової мережі", — розповідає речник підприємства «Полтаватеплоенерго» Олександр Циганок.

Загалом на ремонт котелень підприємству цього року потрібно витратити приблизно 30 мільйонів гривень, каже Олександр Циганок.

У Полтаві гарячу воду відключили близько 68 тисячам людей
Без гарячої води залишилися близько 68 тисяч людей. Суспільне Полтава

"На сьогодні сумарна заборгованість наших споживачів за ті послуги, що ми вже надали, перевищує 400 мільйонів гривень. Якщо ми недоотримаємо кошти, на які розраховуємо, то і ця сума в понад 30 мільйонів може стати меншою, як це сталося минулого року, коли із запланованих 30 мільйонів сума була скорочена майже на третину", — повідомляє речник підприємства «Полтаватеплоенерго» Олександр Циганок.

Підготовку до нового опалювального сезону у Полтаві розпочали одразу після завершення попереднього – 12 квітня. У місті є 80 котелень, із них 29 працюють лише в опалювальний період. Інші котельні вимикають раз на рік для планових ремонтів та перевірок.

На початок