Депутати Хмельницької облради підготували звернення щодо відміни нової системи призначення субсидій

Депутати Хмельницької облради підготували звернення щодо відміни нової системи призначення субсидій

Депутати Хмельницької облради підготували звернення щодо відміни нової системи призначення субсидій
. Фото: Хмельницька обласна рада.

Депутати Хмельницької обласної ради з фракції «Європейська солідарність» підготували звернення до президента України та Верховної ради з вимогою зупинити нову систему призначення субсидій.

Відповідний проєкт звернення оприлюднено на сайті Хмельницької обласної ради. За інформацією пресслужби облради, він запропонований до розгляду на пленарному засіданні чергової п’ятої сесії, що має відбутися 16 червня.

У тексті звернення йдеться про те, що після запровадження з 1 травня цього року нової системи призначення субсидій, українці мають знову подавати до органів соцзахисту купу довідок, створюючи при цьому черги, і все це на тлі жорстких карантинних заходів.

«Ще одним ударом для субсидіантів стало рішення уряду щодо ліквідації комісій з призначення субсидій місцевих органів влади. Адже ці комісії розглядали різні життєві ситуації претендентів на субсидії, винятки з правил та особливості кожної родини. Станом на сьогодні близько 40% субсидій призначено саме цими комісіями і їх ліквідація призведе до втрати права на отримання допомоги від держави значної кількості українців», - зазначається також у зверненні.

Враховуючи усе це, депутати з фракції «Європейська солідарність» закликають колег з інших фракцій, представлених у Хмельницькій обласній раді, вимагати від уряду:

  • скасувати постанову щодо нововведень в оформленні та призначенні субсидій;
  • переоформити в автоматичному режимі всім субсидіантам належні їм субсидії на новий термін;
  • відмовитися від подання декларацій субсидіантами, натомість здійснювати призначення субсидій, використовуючи бази даних органів державної влади, Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби;
  • повернути нормативи нарахування субсидій, які діяли в опалювальні періоди 2016 – 2018 років;
  • внести на розгляд Верховної Ради України проєкт змін до закону про держбюджет на 2021 з метою додаткового фінансування програми субсидій в Україні.

Наразі проєкт звернення розглядатиметься на засіданні постійних депутатських комісій, після чого його винесуть на голосування під час пленарного засідання, додають у пресслужбі Хмельницької облради.

Що відомо

  • З травня 2021 року відбулися зміни у програмі житлових субсидій. Переоформити цей вид допомоги на наступний опалювальний період можна впродовж п'яти місяців. Як повідомили у відомстві, для оформлення субсидії громадяни мають подати оновлену заяву та декларацію.
  • З травня 2021 року були запроваджені нові правила щодо отримання субсидій. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, нові зміни дозволять перепризначати субсидії без подання відповідної заяви за деякими винятками. Вони також торкнуться питання наявності кількох об'єктів житла.
  • В Україні посилили вимоги до призначення житлових субсидій: з 1 травня змінився порядок перепризначення субсидій. Тепер при прийнятті рішення про надання чи ненадання допомоги, будуть враховувати не лише вартісні покупки, але й отримані доходи від депозитів або цінних паперів. Крім того, на контролі стоять питання щодо купівлі іноземної валюти, банківських металів і перетину кордону.
На початок