Рада безпеки Ізраїлю оголосила перемир'я в секторі Гази

Рада безпеки Ізраїлю оголосила перемир'я в секторі Гази

ЗМІ
Рада безпеки Ізраїлю оголосила перемир'я в секторі Гази
. АР

Члени ради безпеки Ізраїлю проголосували за оголошення перемир'я в секторі Гази.

Про це повідомляє видання The Times of Israel.

Офіційного підтвердження оголошення перемир'я наразі немає. За даними ізраїльських ЗМІ, армійські підрозділи Ізраїлю перейдуть в режим припинення вогню з 2:00 21 травня.

За кілька годин до завершення засідання ради безпеки ізраїльські військові дозволили жителям смуги вздовж сектору Гази покинути бомбосховища та укриття. Тим не менш, особам, які проживають не далі, як за 2,5 кілометри від кордону Гази, радять не віддалятися від сховищ.

За даними Сил оборони Ізраїлю, починаючи з 7:00 ранку 20 травня по території Ізраїлю з сектору Гази було випущено 299 ракет. Понад 90% з них були перехоплені системою протиракетної оборони.

Що відомо

  • Конфлікт між Ізраїлем і Палестиною загострився 7 травня, коли сталися сутички між ізраїльською поліцією та палестинськими протестувальниками в Єрусалимі. Наразі ізраїльська влада планує виселити палестинців із району Шейх-Джарр у Східному Єрусалимі й віддати ці території єврейським поселенцям. Ці дії палестинці вважають провокацією.
  • 10 травня на Храмовій горі в Старому місті Єрусалиму поновилися сутички між палестинцями та ізраїльськими силовиками, внаслідок чого постраждали сотні осіб.
  • 12 травня Ізраїль знищив будівлю медіацентру в секторі Гази, де розташовувалися офіси декількох центральних ЗМІ Палестини.
  • 13 травня Міноборони Ізраїлю оголосило про мобілізацію 9 тисяч резервістів на тлі конфлікту з Палестиною попри спроби перемовників встановити перемир’я.
  • 14 травня генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав до деескалації ситуації в секторі Гази та Ізраїлі та припинення ракетних обстрілів.
  • 15 травня Ізраїль заявив, що піддався ракетним обстрілам з території Сирії та сектора Гази. У зв’язку з цим роботу центрального аеропорту країни Бен-Гуріон обмежили, а всі рейси перенесли в аеропорт Рамон.
  • Лідери палестинського руху ХАМАС закликали Ізраїль відмовитися від ідеї виселення арабів з їхніх будинків у Єрусалимі та звільнити затриманих під час протестів.
  • 15 травня Ізраїль ракетним ударом розбомбив 11-поверхову будівлю в секторі Гази, в якій розташовувалися офіси світових засобів масової інформації, включаючи The Associated Press та телеканал Al Jazeera.
  • У низці європейських міст 15 травня відбулися акції на підтримку Палестини.
  • Рада безпеки ООН 16 травня провела екстрене засідання через загострення на Близькому Сході та закликала палестинську та ізраїльську сторони негайно припинити бойові дії.
  • Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що за час боїв у секторі Гази загинули щонайменше 150 палестинських бойовиків, більшість із яких були членами ісламістського руху ХАМАС.

На початок