Слухали старшу доньку: Хмельницький суд розглядає справу побиття до смерті 4-річної дівчинки

Слухали старшу доньку: Хмельницький суд розглядає справу побиття до смерті 4-річної дівчинки

Слухали старшу доньку: Хмельницький суд розглядає справу побиття до смерті 4-річної дівчинки
. Фото: Суспільне.

Сьогодні, 19 травня, в Хмельницькому міськрайонному суді у закритому режимі розглядали справу 34-річної жінки, яку обвинувачують у побитті власної чотирирічної доньки, від чого та померла в лікарні восени минулого року.

На сьогоднішньому судовому засіданні свідчення давала старша дочка обвинувачуваної, яка, зі слів її теперішньої опікунки Світлани Параджанової, бачила, як мама била молодшу сестричку.

«Єва сама вирішила свідчити у суді. Її викликали до суду, оскільки вона – головний свідок. Єва на власні очі бачила, як знущалися над померлою Вікусею. Вона сама проситься, сама хоче це розповісти. Я їй говорила, що там буде Наташа, буде цей Валєра. Але вона каже: «Мамо, я піду і все розповім», - говорить опікунка дівчинки Світлана Параджанова.

Щодо смерті 4-річної Віки жінка додає: має навіть документи, що та померла саме від черепно-мозкової травми, а не від епілептичного нападу, як стверджує обвинувачувана у її побитті біологічна мати. Світлана Параджанова підозрює, що дівчинку чимось сильно вдарили.

В прийомній родині Світлани Параджанової померла 4-річна Віка та її 7-річна сестра виховувалися до того, як їх повернула собі біологічна мати, яка зараз на лаві підсудних. Фото: Суспільне. Поділля.
В прийомній родині Світлани Параджанової померла 4-річна Віка та її 7-річна сестра виховувалися до того, як їх повернула собі біологічна мати, яка зараз на лаві підсудних. Фото: Суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

Чоловік обвинувачуваної Валерій Шелестов розповідає, що після одруження з ним жінка захотіла повернути дітей, яких у неї раніше забрали через недбале ставлення до батьківських обов’язків. Суд пішов їй назустріч, повернувши двох доньок – 4-річну Віку та 7-річну Єву. Додає, не бачив, аби дружина підіймала руку на молодшу доньку.

«Я один раз тільки побачив, що вона тільки шарпонула Вікуську покійну за руку і сказала: «Йди кушать». Я їй тоді сказав: «Так, це останній раз, поводься як мама – чемно. Я в неї зараз допитувався, як так сталося, що мала померла, але вона мені не каже правду. Я більшість часу проводив на роботі», - каже чоловік.

Чоловік обвинувачуваної Валерій Шелестов каже - ніколи не бачив, щоб дружина била доньку. Фото: Суспільне. Поділля.
Чоловік обвинувачуваної Валерій Шелестов каже - ніколи не бачив, щоб дружина била доньку. Фото: Суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

Валерій Шелестов згадує той день, коли 4-річну Віку забрали до лікарні з тілесними ушкодженнями.

«У той день Наташа мені зателефонувала, коли я повертався додому. Каже: «Валєра, в нас горе». Вона кричала прям. Каже: «Віка зайшла на кухню, впала, в неї пішла піна з рота», - розповідає Валерій Шелестов.

Світлана Параджанова каже – померлу 4-річну Віку хоронила вона, тому буде просити у суді, аби її біологічну маму, яка обвинувачується у смерті дівчинки, притягнули до відповідальності.

«Я цю дитину майже з пелюшок знаю. Віку та Єву дали в мою прийомну сім’ю три роки тому, і до червня 2020 року вони виховувалися мною. Потім оця Наташа вийшла заміж і через суд повернула собі дівчаток. Коли Єву і Віку повертали їй, то у Віки такий вираз обличчя був переляканий. А в тих оченятах жах… «Мама я не хочу, я не хочу туди повертатися. Я заберу братика (в них там братик маленький), заберу подарунки і прийду до тебе», - ось такі її останні слова були влітку. А в жовтні Вікуся потрапила у лікарню без свідомості з численними забоями, ще через місяць померла. Коли Наташу арештували, то Єву знову мені повернули. Вона мене мамою кличе, а з Наташою, каже, їй було погано, каже, вона її боїться», - розповідає Світлана Параджанова.

Що відомо

  • 7 жовтня 2020 року о 19.30 годині до чергової частини Хмельницького районного відділення поліції надійшло повідомлення від чергового лікаря міської дитячої лікарні про те, що до них в реанімацію без свідомості з численними тілесними ушкодженнями доставили 4-річну дівчинку. До лікарні та за місцем проживання дитини одразу виїхали працівники поліції.
  • Як з’ясували правоохоронці під час досудового слідства, потерпіла дівчинка разом зі старшою сестричкою були вилучені з сім’ї і проживали в дитячому будинку сімейного типу. Проте їхня 34-річна матір знову вийшла заміж і через суд повернула дівчаток.
  • На досудовому слідстві матір запевняла поліцейських, що в молодшої доньки після повернення з дитячого будинку почалися епілептичні напади і тілесні ушкодження вона отримала після чергового загострення. Проте вихователі дитячого будинку стверджували, що нічого подібного у них з дівчинкою не траплялось. Більше того, спеціалісти, оглянувши дитину, дійшли висновку, що такі травми вона могла отримати тільки від умисного нанесення тілесних ушкоджень. Як згодом підтвердилось, била дитину саме матір, в тому числі і в голову.
  • Майже місяць лікарі боролися за життя дитини. Але 2 листопада у реанімаційному відділенні дитячої лікарні 4-річна дівчинка, яка потрапила до лікарні з численними травмами, померла.
  • Наприкінці січня обвинувальний акт щодо 34-річної жительки села Ходаківці Хмельницького району, яка підозрюється у побитті власної чотирирічної доньки, був спрямований на розгляд Хмельницького міськрайонного суду. Після оголошення підозри жінка перебувала під вартою.
  • Згідно ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що призвело до смерті потерпілого), підозрюваній може загрожувати до 10 років позбавлення волі.
На початок