На UA: КУЛЬТУРА — драма "Додому" з Ахтемом Сеітаблаєвим

На UA: КУЛЬТУРА — драма "Додому" з Ахтемом Сеітаблаєвим

На UA: КУЛЬТУРА — драма "Додому" з Ахтемом Сеітаблаєвим
.

18 травня о 20:00 на суспільному телеканалі UA: КУЛЬТУРА відбудеться показ драматичного фільму "Додому" Нарімана Алієва з Ремзі Біляловим та Ахтемом Сеітаблаєвим у головних ролях. Показ присвячений Дню пам'яті жертв депортації кримських татар сталінським режимом 1944 року та Дню боротьби за права кримськотатарського народу.

Дебютну стрічку Нарімана Алієва вперше показали на 72-му Каннському кінофестивалі у програмі "Особливий погляд". У 2019 році її висували як національного претендента від України на "Оскар" за найкращий фільм іноземною мовою.

За сюжетом, кримський татарин Мустафа приїздить до Києва, щоб забрати тіло загиблого первістка. Він хоче поховати його на батьківщині, у Криму, за мусульманськими традиціями. У Києві живе ще один син Алім, який навчається в університеті. Батько забирає і його з собою у небезпечну подорож до анексованого Криму.

Головні ролі у фільмі зіграли відомий актор та режисер Ахтем Сеітаблаєвим і кінодебютант, 22-річний кримчанин Ремзі Білялов. Сценарій до стрічки Наріман Алієв писав разом зі сценаристкою Марисею Нікітюк. Почути більше про виробництво проєкту можна у подкасті режисера "Мінкультпривіт".

Після прем’єри у Каннах фільм "Додому" показали на Одеському міжнародному кінофестивалі, де він отримав головну нагороду — "Золотого дюка". Стрічку нагородили Гран-прі в Бухаресті та премією за найкращий іноземний фільм на Босфорському кінофестивалі. У 2020 році Наріман Алієв та Ахтем Сеітаблаєв отримали "Золоту дзиґу" й премію кінокритиків "Кіноколо" за режисерську та акторську роботи відповідно.

На початок