Електронні сигарети не допоможуть кинути курити — МОЗ

Електронні сигарети не допоможуть кинути курити — МОЗ

Електронні сигарети не допоможуть кинути курити — МОЗ
. Ілюстративне фото: unplash

Центр громадського здоров'я МОЗ розповів, що куріння електронних сигарет не допоможе позбутися від тютюнової залежності.

"Чи доцільно вважати, що електронні пристрої для куріння можуть врятувати від тютюнової залежності? Відповідь однозначна — ні. Адже безпечного куріння не існує", — йдеться у повідомленні ЦГЗ на сторінці у Facebook.

Згідно з ним, переважна більшість досліджень, які говорять про зменшений рівень шкідливих речовин у диму, що утворюється при курінні електронних сигарет чи тютюнових виробів для нагрівання, у порівнянні зі звичайними сигаретами, були виконані на замовлення тютюнових корпорацій.

"Не дивно, що їх результати викликають сумніви", — підкреслили у Центрі.

Водночас там зазначили, що у вересні 2020 року вчені з Гонконгу провели дослідження, яке довело, що тютюнові вироби для нагрівання не є ефективним засобом відмови від куріння, а лише наражають користувачів на зайвий ризик унаслідок вдихання токсичних сполук.

У Центрі громадського здоров'я додали, що саме тому Всесвітня організація охорони здоров’я, Міжнародний Союз із боротьби з туберкульозом та легеневими захворюваннями не рекомендують вживати електронні сигарети та тютюнові вироби для нагрівання під час відмови від куріння.

Що відомо

  • Верховна Рада на позачерговому засіданні проголосувала у першому читанні законопроєкт про заборону реклами електронних сигарет та рідин, що використовуються в електронних цигарках.
  • Верховна рада на засіданні 2 грудня ухвалила заборону на продаж електронних сигарет неповнолітнім. Метою закону є "збереження життя та здоров’я дітей, запобігання випадкам продажу дітям електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах".
  • Також законопроєкт посилює адміністративну відповідальність і встановлює заборону на продаж електронних сигарет особам, які не досягли 18 років.
  • Також він прирівнює електронні сигарети та рідини, що використовуються в електронних сигаретах, до тютюнових виробів.

Читайте також

"Норма не працює". Експерт прокоментував заборону на продаж електронних сигарет неповнолітнім

No vaping. Експерт пояснив, чи зможуть штрафи зупинити продаж електронних цигарок дітям

Нова Зеландія хоче заборонити куріння сигарет для наступних поколінь

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок