Мед може здорожчати: на Полтавщині загинуло 20% бджолиних сімей

Мед може здорожчати: на Полтавщині загинуло 20% бджолиних сімей

Мед може здорожчати: на Полтавщині загинуло 20% бджолиних сімей
. Суспільне Полтава

Близько 20% бджіл на пасіках Полтавщини цього року загинули. На це вплинула холодна весна, каже голова "Обласного об'єднання "Полтавський пасічник" Наталія Сенчук. А решта комах нині вже активні та почали збирати нектар. Наприклад, на пасіці Олексія Пікалова у селі Носівка біля Полтави бджоли вилітають до цвіту плодово-ягідних дерев.

"На крайній рамці зазвичай бджоли складають мед. Дістаємо рамочку, дивимось, що є наприскНаприск – свіжий цьогорічний мед", — каже пасічник Олексій Пікалов.

Мед може здорожчати: на Полтавщині загинуло 20% бджолиних сімей
На пасіці Олексія Пікалова у селі Носівка майже сотня вуликів. Суспільне Полтава

Близько семи років Олексій Пікалов розводить бджіл. На його пасіці у селі Носівка майже сотня вуликів, а в кожному – по одній сім’ї комах. Нині вони збирають нектар з квіту плодово-ягідних дерев.

Весна – це така пора, коли бджоли розвиваються, тобто, багато розплоду. В розплід треба багато меду. Тобто, сьогодні було тепло – вони його принесли. Завтра пішов дощ – холодно, а тут життя триває. Треба годувати бджолу. І вони медом, що вони сьогодні принесли, годують розплід.

Цієї весни на пасіці Олексія Пікалова бджіл поменшало приблизно на 20%. Це тому, що два десятки сімей загинуло через холодну погоду.

"Бджоли у деяких вуликах, де недостатньо було кормів, голодували. Де слабкі, вони не змогли обігріти розплід і відійшли. Тому дуже багато втрат у пасічників бджолиних сімей", — розповідає пасічник Олексій Пікалов.

Мед може здорожчати: на Полтавщині загинуло 20% бджолиних сімей
Цієї весни на пасіці Олексія Пікалова бджіл поменшало приблизно на 20 відсотків. Суспільне Полтава

"Проаналізувавши стан бджолиних сімей по пасіках, виходить, що десь приблизно 20 відсотків бджолиних сімей загинуло загально по нашій Полтавській області. Оскільки ночі холодні, весна холодна і затяжна, як ви бачите, бджоли все-таки починають слабнути", — повідомляє голова "Обласного об'єднання "Полтавський пасічник" Наталія Сенчук.

Цього року почали збирати нектар первоцвітів бджоли на початку квітня. Це на місяць пізніше, ніж торік, говорить пасічник.

"Зараз іде стадія інтенсивного розвитку. Наприклад, через місяць буде у нас акація цвісти. Може, раніше. Та бджола, яка буде зараз закладена на цьому цвіті, буде працювати на акації. Тобто такий конвеєр іде у розвитку бджолиної сім’ї", — говорить пасічник Олексій Пікалов.

Мед може здорожчати: на Полтавщині загинуло 20% бджолиних сімей
Цього року почали збирати нектар первоцвітів бджоли на початку квітня. Суспільне Полтава

Холодна погода та загибель бджіл можуть позначитися на врожаї меду, каже Наталія Сенчук.

"Якщо вночі була мінусова або занижена температура, нектар не виділяється, тобто бджоли майже нічого до вулика не приносять. Ціна на мед підніметься, можливо, десь на відсотків 20, так як по нинішній ситуації видно, що недобір меду буде і цього року", — каже голова "Обласного об'єднання "Полтавський пасічник" Наталія Сенчук.

За словами Наталії Сенчук, врожай меду може зрости, якщо до кінця травня потепліє і розквітне біла акація.

На початок