В Україні можна відзначати 8 і 9 травня – глава Інституту нацпам'яті

В Україні можна відзначати 8 і 9 травня – глава Інституту нацпам'яті

Ексклюзивно
В Україні можна відзначати 8 і 9 травня – глава Інституту нацпам'яті
. bizua.org

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович вважає, що в Україні можна відзначати як 8-ме, так і 9 травня, і цей вибір слід поважати.

Про це він заявив в ефірі політичного токшоу "Зворотний відлік" на Суспільному.

"В Україні є 8 травня, будь ласка, 8-го йдіть на могили, вшановуйте ветеранів. Є 9 травня, будь ласка, 9-го йдіть, несіть квіти. Тільки не політизуйте це", – закликав Дробович.

Він вважає, що рішення встановити дві святкові дати є "двічі вдалим", про що свідчить статистика.

"Ми подивилися статистику цього року. На один відсоток зменшилось прихильників (святкування) 9 травня. На 2 відсотки збільшилось прихильників обох днів. Але за рахунок чого? Зменшилось прихильників за рахунок виключно 8 травня. І збільшилась кількість байдужих. Можна відзначати 8 і 9 травня. І давайте цінувати цей вибір", – наголосив Дробович.

Читайте також: 8 та 9 травня. Чому існує дві дати відзначення Дня перемоги

Що відомо

  • 8 травня в Україні відзначають День пам'яті та примирення, а 9 травня — 76-ту річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
  • За даними Нацполіції, правоохоронці відкрили 13 кримінальних проваджень та склали 22 адмінпротоколи через порушення на 9 травня.
  • Більшість українців вважають правильним святкувати День перемоги 9 травня.
  • Поліція просить утриматися від георгіївських стрічок та комуністичної символіки 8 і 9 травня.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок