Цьогоріч може з'явитися інтернет. Дев'ять громад Буковини подалися на програму від Мінцифри

Цьогоріч може з'явитися інтернет. Дев'ять громад Буковини подалися на програму від Мінцифри

Цьогоріч може з'явитися інтернет. Дев'ять громад Буковини подалися на програму від Мінцифри
. Фото: Орест Зуб

Дев'ять громад Чернівецької області подалися на участь в програмі "Інтернет-субвенція". Вона дозволяє отримати фінансування на проведення швидкісного інтернету у віддалених населених пунктах.

Про це йдеться у відповіді Міністерства цифрової трансформації на запит Суспільного.

Заявки на участь у програмі подали Берегометська, Веренчанська, Вижницька, Кам’янецька, Конятинська, Кострижівська, Мамаївська, Путильська та Селятинська громади. Загалом хочуть провести мережу в майже 30 селах.

Яке фінансування програми

На реалізацію програми виділили 500 мільйонів гривень. За попередніми підрахунками, за ці гроші зможуть провести інтернет до понад трьох тисяч сіл.

Загалом на "Інтернет-субвенцію" подалися 760 громад з усієї України. Заявки охоплюють майже п'ять тисяч сіл.

Як обиратимуть переможців

Переможців програми визначатиме комісія. Під час відбору звертатимуть увагу на два головних критерії: вартість реалізації заявки та її соціальну значущість.

"Субвенцію отримають ті громади, яким від найменшої суми грошей буде більше користі", — повідомили у Мінцифрі.

Під'єднати села-переможці до інтернету планують до кінця 2021 року.

Що відомо

  • Проєкт "Інтернет-субвенція", який реалізує Міністерство цифрової трансформації, передбачає під'єднання населених пунктів у сільській місцевості до оптичних мереж швидкісного інтернету. У межах програми, до інтернету будуть під'єднувати об'єкти соцінфраструктури. Жителі цих сіл зможуть під'єднати свої домівки до інтернету, втім робитимуть це власним коштом.
  • Оптичний інтернет – це швидкісний інтернет із залученням найсучасніших технологій. Ця технологія дозволяє забезпечити максимально можливу на зараз швидкість доступу до інтернет-ресурсів.
На початок